KRAFT

– AMS kan bli en overvåkingsboks

Big data: – AMS vil generere svært mye data, og disse dataene vil si mye om oss som personer, advarer direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.
Big data: – AMS vil generere svært mye data, og disse dataene vil si mye om oss som personer, advarer direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon. Bilde: Jannicke Nilsen
29. okt. 2013 - 07:00
Vis mer

Datatilsynet har så langt hatt lite med energibransjen å gjøre, men nå varsler direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, at de vil gjennomføre tilsyn med nettselskap og andre aktører som håndterer informasjonen som skal sendes via de kommende automatiske strømmålerne (AMS).

Tilsynsvirksomheten skal starte før AMS-utrullingen skal være ferdig i starten av 2019.

– Spissformulert kan AMS sees på som en liten overvåkingsboks som installeres i hvert enkelt hus. Strømforbruk kan være avslørende. Dette er saftige data fra veldig mange mennesker, og mange vil være interessert i å få tilgang til disse dataene, sa Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon under Energidagene i regi av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Les også: Nesten ingen vet hva en smart strømmåler er

Store mengder data

Thon ble invitert for å snakke om personvern til ansatte i nettselskap som jobber med utrullingen av AMS.

Målet med AMS er å sikre alle strømkunder en nøyaktig strømregning basert på fortløpende informasjon mellom måler og nettselskap om eget forbruk, ogå øke bevisstheten rundt eget energibruk. Men AMS-enheten kan bli brukt til langt mer enn å måle strømforbruket.

Thon er spesielt bekymret for informasjonsutvekslingen med såkalt tredjepart, ulike leverandører som allerede tilbyr softwarepakker med tilleggstjenester som kan kobles til måleren.

– Velferdsteknologi blir brukt som eksempel på hva man kan bruke AMS-teknologien til av blant annet helsemyndighetene og Telenor. Jeg er stor tilhenger av at syke og gamle kan bo lenger hjemme, men her skjer det forsendelse av sensitiv informasjon, og det er viktig at denne er sikker, sa Thon.

Les også: Nettselskapene mener AMS ikke er nyttig for nettet

– Mangelfull forskrift

Døralarmer og alarmer som varsler om alt fra fall i egen bolig, puls og temperaturer til sengevæting, er eksempler på data han mener bør overføres med kryptering – selv om det ikke gir noen garanti for at dataene ikke blir misbrukt.

– Jeg ser at flere selskaper allerede selger tilleggspakker til AMS-måleren. Her er det nevnt lite om personvern og ingenting om hvordan selskapet har tenkt å trygge disse dataene, sa Thon.

Thon mener NVEs forskrift som regulerer selve AMS-utrullingen, er mangelfull når det kommer til personvern.

Datatilsynet er nå i dialog med NVE og skal i møte med Statnett om personvern i AMS-utrullingen. Thon sier det kan bli aktuelt med nye personvernbestemmelser i tillegg til eksisterende regelverk, selv om han ikke vil utdype dette overfor Teknisk Ukeblad.

Les også:

Høyre, KrF og Venstre vil fjerne Statnetts kabelmonopol  

– Nye AMS-målere bør overvåke jordfeil og strømkvalitet

Nettselskapene skal ikke lenger få sløse uten å tape penger  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.