OLJE OG GASS

Ambisjonen om å starte Johan Sverdrup-produksjonen i 2018 ryker

Gigant: Johan Sverdrup-konseptet blir utsatt til neste år. Illustrasjon: Statoil
Gigant: Johan Sverdrup-konseptet blir utsatt til neste år. Illustrasjon: Statoil Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
20. des. 2013 - 10:40

Statoil melder i dag om at partnerskapet i Johan Sverdrup-feltet ikke kommer i mål med konseptvalget for gigantfeltet til tiden, som var satt til ved utgangen av 2013. Partnerskapets mål om å starte produksjonen i 2018 kommer man heller ikke i mål med.

– Vi fortsetter arbeidet med å evaluere og optimalisere utbyggingskonseptet. Endelig beslutning av konseptvalg skal tas tidlig i 2014, melder Statoil.

– Samtidig jobber partnerskapet for å tildele en kontrakt for forprosjektering, heter det videre.

Les også: Usikkert om Johan Sverdrup-oljen kan raffineres på Mongstad

Går sin gang

– Det handler om å få de siste avklaringene på plass og gi anledning til en god behandling i de enkelte selskapene. Samtidig er det enighet i partnerskapet om å tildele kontrakt for forprosjektering snarest mulig slik at vi opprettholder fremdriften, sier Øivind Reinertsen, direktør for Johan Sverdrup-feltet.

Etter hva Teknisk Ukeblad kjenner til gjennom industrikilder, er det dog ikke alt partnerskapet er like enige om.

Dessuten skal elektrifiseringsprosjektet som Statoil leder på vegne av operatørene på Utsirahøyden, være preget av dårlig styring og forsinkelser - noe som igjen skal ha hatt sitt å si for konseptutsettelsen.

Dette avviser Statoil. På spørsmål om elektrifiseringsprosjektet på Utsirahøyden - UHPH - bær være på plass før et konseptvalg kan tas, er svaret nei.

– Sverdrup ser som kjent ikke på andre løsninger enn kraft fra land. El-løsninger for UHPH går sin gang som et eget prosjekt. Det har hele tiden vært god dialog mellom disse prosjektene, sier pressetalsmann for norsk sokkel, Ørjan Heradstveit.

Les også: Statoil nekter for at kraft fra land forsvinner fra Sverdrup

Utsatt i ett år

I samme meldingen går det også frem at Statoils ambisjon om å starte produksjonen mot slutten av 2018, ikke kommer til å bli nådd. Den er nå utsatt med ett år.

– Planen er å få behandlet Plan for utbygging og drift (PUD) i Stortingets vårsesjon 2015. Produksjonsstart er estimert til slutten av 2019, skriver Statoil.

Heradstveit utdyper:

– Vi har tidligere sagt at ambisjonen er 2018. Nå har dette modnet frem, og vi har et bedre grunnlag for å kunne gi et estimat. Det er satt til slutten av 2019, sier han.

Statoil estimerer også ressursene til å ligge mellom 1,8 og 2,9 milliarder fat oljeekvivalenter.

Les også:

Edvard Grieg-plattform ikke forberedt på elektrifisering tross krav fra myndighetene

Gina Krog har ventet i 40 år på teknologien

Her er verdens verste steder å drive oljevirksomhet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.