KRAFT

Advokat anklager Statnett for utsulting

Krigstilstand mellom partene, ifølge reindriftsadvokat Geir Haugen.

Advokat Geir Haugen mener at Statnetts kraftlinjeplaner i Nord-Norge er brudd på folkeretten, og at det nå er "krigstilstand" mellom partene. Illustrasjonen er hentet fra en konkurranse i 2010 om forslag til skulpturmast på linjen.
Advokat Geir Haugen mener at Statnetts kraftlinjeplaner i Nord-Norge er brudd på folkeretten, og at det nå er "krigstilstand" mellom partene. Illustrasjonen er hentet fra en konkurranse i 2010 om forslag til skulpturmast på linjen. Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind LieJournalist
27. feb. 2014 - 13:56

Haugen representerer en rekke reinbeitedistrikter i deres kamp mot Statnetts planer om å bygge kraftlinje mellom Balsfjord og Hammerfest.

Han har på vegne av sine klienter gitt klart uttrykk for at han mener byggingen av den nye høyspentledningen i Nord-Norge er i strid med folkerettens vern av urfolk. Dette har Statnett avvist.

Les også: Lulesamer ber om å bli regnet som «offentlig» vannkrafteier

– Brysomme advokater

I et brev til Statnett, som Teknisk Ukeblad har sett, går Haugen hardt ut mot Statnett.

Han hevder de skylder ham over en halv million kroner etter at han har representert reinbeitedistriktene i prosessen rundt planleggingen av kraftlinja.

«Jeg forstår nå at Statnett driver et taktisk spill i et forsøk på å bli kvitt brysomme advokater ved å «sulte» dem ut. Statnetts manglende evne og vilje til å høre fra seg medfører at vi får en «krigstilstand» mellom partene. Det finner jeg sterkt beklagelig, men Statnett har det fulle ansvar for at det er blitt slik», skriver Haugen.

Les også: – Leiemodellen for Lappland Kraftverk er fullstendig urealistisk

– Uakseptabelt

Overfor Teknisk Ukeblad forteller Haugen at Statnett først betalte regninger på over en halv millioner kroner uten noen innsigelser, før det ble bråstopp.

– Jeg har tretti års erfaring med denne type saker, men har aldri opplevd maken til opptreden fra utbyggerens side. At de først begynner å betale, og så sier stopp, uten å ha gitt uttrykkelig forbehold om at de ikke vil betale mer. Jeg kan ikke bare hoppe av midt i en prosess. Når de betaler uten å protestere, er det et signal om at man godtar prinsippet om at man bruker juridisk bistand, sier Haugen.

Han anklager også Statnett for uærlig spill.

– Jeg har en mistanke om at de vil feie meg av banen. Det virker som om de synes jeg er blitt litt brysom, og at de gjør dette for å bli kvitt meg. Men det er uakseptabelt, mener advokaten.

Han sier han av hensyn til sine klienter ikke hadde anledning til å trekke seg fra oppdraget.

Les også: Kan UV-lys brukes som usynlig fuglegjerde rundt vindparker?

Statnetts 420 kV-linje mellom Ofoten og Hammerfest blir 510 kilometer lang, og skal koste mellom 8 og 12 milliarder kroner.
Statnetts 420 kV-linje mellom Ofoten og Hammerfest blir 510 kilometer lang, og skal koste mellom 8 og 12 milliarder kroner.

Avviser kritikken

I et svarbrev til Haugen avviser Statnett kritikken, og påpeker at Haugen totalt har fått utbetalt 1.057.583 kroner.

«Statnett kan ikke se at vår opptreden i saken har gitt grunn til en «krigstilstand» mellom partene», skriver selskapet.

De mener derimot de har utvist en "romslig holdning" til arbeidet som relaterer seg til ekspropriasjonssaken. Utgifter til bistand i konsesjonssaken dekkes imidlertid ikke av Statnett, understreker selskapet.

Statnett avviser samtidig at de har vært uklare, og mener de har formidlet hva som gjelder for dekning av juridisk bistand i en rekke brev.

«Basert på omfanget av Statnetts utbetalinger og vår klare holdning til dekning av advokatkostnader, finner vi det noe oppsiktsvekkende at du overfor Statnett har brukt dekning av salær som begrunnelse for at De og reinbeitedistriktene ikke har villet møte Statnett", skriver selskapet.

Les også: Foreslår enøk-fradrag på 100.000 kroner i året

Viser til NVE-vedtak

Kommunikasjonssjef Berit Erdal i Statnett opplyser til Teknisk Ukeblad at selskapet står fast på sitt syn. Hun viser også til et vedtak i den samme saken fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fra 2011 der det nettopp slås fast at ved utbygging av kraftlinjer dekkes kun utgifter i forbindelse med ekspropriasjonssaker.

«Eventuelle utgifter knyttet til konsesjonssaken, herunder til juridisk bistand ved høringsuttalelser, konsultasjoner og annen kontakt og innspill til NVE som konsesjonsmyndighet, ligger etter NVEs syn utenfor søkers plikter om kostnadsdekning», skrev direktoratet.

Haugen mente da at reindriftsamer med hjemmel i ILO-konvensjonen om urfolks rettigheter har krav på å få dekket utgifter til juridisk bistand i inngrepssaker. NVE avviste dette med begrunnelse at konvensjonen riktignok var ratifisert av den norske stat, men ennå ikke implementert i intern norsk lovgivning.

Les også:

Dette er de rådende verdensrekordene i fornybar energi

«Vennligst ikke forsøk å skylde på oss. Vennlig hilsen vindkraften»

Her kan du zoome inn på hver eneste vindmølle i USA  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.