INDUSTRI

Advarer mot hydrogen-eksplosjon i garasjer

Hydrogenbiler parkert i dårlig ventilerte garasjer kan føre til eksplosjon, advarer professor.

Parkert ute i det fri er risikoen for hydrogeneksplosjon vesentlig mindre enn inne i en tett garasje.
Parkert ute i det fri er risikoen for hydrogeneksplosjon vesentlig mindre enn inne i en tett garasje. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
7. juni 2013 - 14:30

På et seminar om hydrogen og sikkerhet på Lahaugmoen i Skedsmo kommune i går, advarte professor Dag Bjerketvedt ved institutt for prosess-, energi- og miljøteknologi ved Høgskolen i Telemark mot å sette hydrogenbiler i garasjer som ikke er godt ventilert. 

Bjerketvedt innrømmet at da han første gang hadde med en hydrogenbil hjem, parkerte han den nettopp i en dårlig ventilert garasjen av ren vane.

Først etterpå kom han på at han kanskje ikke burde gjort det, på grunn av fare for hydrogenlekkasje og eksplosjon.

– Carporter er nok bedre egnet til hydrogenbiler enn tette garasjer, utdyper han overfor Teknisk Ukeblad.

Les også: Toyota tilbakekaller 242.000 hybridbiler

Må tilpasses

Bjerketvedt understreker at han ikke tror sikkerhet står i veien for at man i fremtiden kan bruke hydrogen i blant annet transportsektoren.

– Men infrastrukturen må tilpasses hydrogens egenskaper, sier han.

På seminaret forsvarte imidlertid Steinar Nygaard fra bilimportøren Bertel O. Steen hydrogenbilenes sikkerhet, og viste til at diesel og bensin også inneholder svært mye energi.

– Vi må tenkte på hva vi har fra før. Det siste du som vanlig bilfører tenker på er at det er livsfarlig det du har skvalpende rundt i plastboksen under bilen. Men en liter bensin er 9,7 kWh energi, det er hinsides mye, sa Nygaard.

Les også: – Personbiler bør ikke gå på hydrogen

Professor Dag Bjerketvedt ved Høgskolen i Telemark mener carporter egner seg bedre for å parkere hydrogenbiler enn tette garasjer. (Foto: Øyvind Lie)
Professor Dag Bjerketvedt ved Høgskolen i Telemark mener carporter egner seg bedre for å parkere hydrogenbiler enn tette garasjer. (Foto: Øyvind Lie)

Mye sikring

Han påpekte ogaå at på ventilhodene på tanken er det en elektromagnetisk stengeventil. I tillegg er det rørbruddsikring, slik at om man klipper av rørene med avbitertang, så kommer det kun ut det som er inne i rørene.

Det er også rørbruddsikring i hver enkelt tank, slik at hvis det strømmer mer hydrogen ut enn det skal og man har en begynnende lekkasje, så stenger tanken seg selv, fortalte Nygaard.

Overfor Teknisk Ukeblad hadde han ingen umiddelbar kommentar til hvorvidt hydrogenbiler bør stå i garasjen eller ei.

Les også: Foreslår hydrogentog på Nordlandsbanen

Sikkerhetstiltakene rundt hydrogentankene er svært gode, viste Steinar Nygaard fra Bertel O. Steen på et seminar om hydrogen og sikkerhet på Lahaugmoen tidligere denne uken. (Foto: Øyvind Lie)
Sikkerhetstiltakene rundt hydrogentankene er svært gode, viste Steinar Nygaard fra Bertel O. Steen på et seminar om hydrogen og sikkerhet på Lahaugmoen tidligere denne uken. (Foto: Øyvind Lie)

– Ikke bekymret

Generalsekretær Bjørn Simonsen i Norsk Hydrogenforum tar imidlertid Bjerketvedts garasje-advarsler med ro.

 – Jeg er personlig ikke bekymret for å parkere med hydrogenbil i garasje, med mindre den er potte tett. Men den dagen det parkeres flere hundre eller tusen hydrogenbiler i et parkeringshus, er det viktig at anlegget er tilpasset dette, sier han.

Regelverket og retningslinjene for parkering av gassbiler i garasjeanlegg er ikke helt klarlagt ennå.

Simonsen påpeker at det er viktig å avklare sikkerhetsrelaterte spørsmål som dette mens det ennå er relativt få hydrogen- og andre gassbiler på veiene.

Les også:

 – Reglene for transport av hydrogen er for strenge

Vil produsere hydrogen fra vindkraft  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.