ROMFART

50 år siden månelandingen – men sendingen fra NRK er slettet

50-årsjubileet for månelandingen skal markeres med brask og bram. Men NRKs teipruller med sendingen fra 1969 er spilt over. – Nesten utilgivelig, mener Erik Tandberg.

Buzz Aldrin på månen. Fotografen er – naturlig nok – kollega Neil Armstrong, som man kan se speilet i visir på Aldrins hjelm.
Buzz Aldrin på månen. Fotografen er – naturlig nok – kollega Neil Armstrong, som man kan se speilet i visir på Aldrins hjelm. Foto: Neil Armstrong/NASA
14. juli 2019 - 11:37

20. juli 1969 klokken 21.17.40 norsk tid landet fartøyet Eagle på månen. I år er det dermed 50 år siden mennesket før første gang satte sine bein på et fremmed himmellegeme.

Flere millioner mennesker fulgte måneferden på TV. I denne sammenhengen kunne det vært naturlig med et gjensyn med NRKs sendinger fra begivenheten, men det er ikke mulig.

Som meldt i forrige utgave av Teknisk Ukeblad, er nemlig teiprullene som inneholdt sendingen, spilt over.

– Det er forferdelig synd. Det er nesten utilgivelig, sier Erik Tandberg.

– Kan bare beklage

NRK bekrefter at sendingen er spilt over.

På 60-tallet var det uvanlig å gjøre opptak av sendinger som gikk direkte, fordi opptaksbånd var veldig dyre. Det likevel gjort opptak av sendingene fra månelandingen.

Torsdag satte Vestre og EU-kommissær Maros Sefcovic sine navnetrekk under industriavtalen, som er den første innunder Grønn allianse som Norge og EU inngikk i fjor vår.
Les også

Inngår industripartnerskap: – Vinn-vinn

– Men på 70-tallet ble de slettet, slik det var allmenn praksis for på den tiden. Sett med dagens øyne virker dette ganske uforståelig, og NRK kan bare beklage at en så viktig hendelse ikke ble tatt vare på for ettertiden, sier fungerende mediedirektør Petter Wallace i NRK.

Jubileet markeres en rekke steder i landet.

Teknisk Museum i Oslo har tjuvstartet feiringen. I april åpnet utstillingen Månelandingen 50 år. Besøkende kan blant annet ta plass i en fullskala Apollo 11.

Konsulent for utstillingen er Erik Tandberg, som også har delt sine private arkiver og samlinger med museet. Han loset det norske folk gjennom månelandingen i 1969, som ekspert for NRK. Utstillingen står til og med 27. oktober.

På selve jubileumsdagen 20. juli foregår det en rekke arrangementer ved museet. Blant annet skal Tandberg selv fortelle om Apollo-programmet og månelandingen.

Astronauter til Oslo

Dette bildet ble tatt av et kamera om bord på Odysseus mens den gikk i bane rundt månen onsdag.
Les også

Nå har Odysseus landet på månen – USAs første månelanding på over 51 år

Også NRK markerer jubileet, selv om sendingen fra 1969 er slettet. I dagene fram mot 20. juli sender de en rekke dokumentarer og filmer om månelandingen. Blant annet sender de «Draumen om månen», en amerikansk dokumentarserie i seks deler. Første episode sendes tirsdag 9. juli på NRK1.

28. august er det duket for jubileumsfest i Oslo Konserthus. Tre amerikanske apollo-astronauter inntar scenen. Blant dem som kommer, er Charlie Duke, som fløy med fartøyet Apollo 16 til månen i 1972. Han er den yngste personen som har gått på månen.

Også Fred Haise, som blant annet var med på den dramatiske Apollo 13-ekspedisjonen, kommer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Sender opptakene om igjen

I USA var det CBS som sto for den mest kjente TV-sendingen i 1969, med den ikoniske journalisten Walter Cronkite som anker i studio. På kanalens nettsted CBSN streames de historiske sendingene om igjen til de samme tidspunktene som i 1969. Sendingene starter 16. juli, da Apollo 11 ble skutt opp fra John F. Kennedy Space Center i Florida.

Et bilde gitt ut av Nasa viser overflaten på Saturn-månen Mimas. Det store Herschel-krateret har fått mange til å sammenligne den lille månen med Dødsstjernen fra Star Wars. Bildet er tatt fra romsonden Cassini i 2010. Ny forskning tyder på at isoverflaten kan skjule et hav.
Les også

«Dødsstjernen» Mimas overrasket forskerne

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.