MARITIM

Rapport: Norge feilrapporterer om havvern

Norge har gjennom naturavtalen forpliktet seg til et mål om å bevare 30 prosent av havområdene globalt. Ny forskningsrapport viser at det er en lang vei å gå.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) sier regjeringen jobber med å bestemme hvilke områder som skal meldes inn som bevarte i tråd med de kravene naturavtalen stiller.
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) sier regjeringen jobber med å bestemme hvilke områder som skal meldes inn som bevarte i tråd med de kravene naturavtalen stiller. Foto: Javad Parsa/NTB
2. juli 2024 - 08:07

Naturavtalen er en internasjonal avtale som handler om å redde og bevare natur- og biomangfoldet i verden. Norge har sluttet seg til avtalen, men er langt unna å oppfylle målene, skriver NRK.

Det er store avvik mellom andel havområder som er meldt bevarte og andel som faktisk oppfyller avtalens kriterier. Det viser en ny rapport utarbeidet av forskere ved Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Universitetet i Sørøst-Norge på bestilling fra Naturvernforbundet.

Naturavtalen omfatter to kriterier for å registrere bevart natur; vern og andre effektive arealbaserte bevaringstiltak.

– Det har blitt rapportert til Stortinget at rundt 44 prosent av Norges marine områder faller innenfor disse kriteriene, men vi finner at det er 0,1 prosent, sier forsker Glenn John Dunshea ved NTNU.

Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) har fått rapporten på sitt bord og sier regjeringen nå jobber grundig og skikkelig med hvilke områder som skal meldes inn til FN for å nå målet om 30 prosent. Det skal være klart i oktober når FN holder sitt neste naturtoppmøte i Colombia.

– Vi tar denne forskningsrapporten som et innspill i det arbeidet. Og så skal vi komme tilbake til hva vi skal melde inn i forbindelse med handlingsplanen for natur som vi skal legge fram til høsten, sier han.

Kong Harald hilser på Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under en audiens på slottet. Hjemhentingen kongen fra Malaysia i februar telles som en del av Norges bidrag for å nå Natos toprosentmål.
Les også

Hjemhenting av kongen bidrar til at Norge når Nato-målet

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.