OLJE OG GASS

40 milliarder kroner på spill

Verdier tilsvarende Oslos driftsbudsjett for 2013 kan gå tapt på skandaleprosjektet Yme.

Enorme summer: YME-prosjektet kunne gitt Staten over 30 milliarder kroner i inntekter. Nå kan alt gå tapt.
Enorme summer: YME-prosjektet kunne gitt Staten over 30 milliarder kroner i inntekter. Nå kan alt gå tapt. Bilde: Lars Aabø
21. des. 2012 - 15:34

Stavanger: I går ble det kjent at eier av Yme-plattformen, SBM, forventer at den blir skrotet og derfor skriver ned verdien til null.

Spørsmålet nå er hva som skjer videre med oljefeltet. Hvis oljen blir liggende i bakken vil tapet bli nesten like stort som Oslos driftsbudsjett for 2013.

Les også: Vurderer ny Yme-plattform

Norske verdier

Ifølge operatøren Talisman er det mulig å utvinne 76 millioner fat olje på feltet.

Med en oljepris over 100 dollar fatet vil dette gi nærmere 40 milliarder kroner i inntekter.  Staten skal ha 78 prosent av disse etter at selskapene har trukket fra sine utgifter.

Men ettersom utgiftene allerede har økt fra 4 til 14 milliarder kroner, blir økonomien i prosjektet stadig mer usikker.

Operatørselskapet Talisman har allerede nedskrevet verdien av sin andel på 50 prosent med 5 milliarder kroner. Halvparten av dette kan trekkes fra på skatten for inntekter selskapet får på norsk sokkel.

Krever full gjennomgang av Yme

Les mer:

Må fjernes

Ingen kan si med sikkerhet hva som skjer med Yme-prosjektet, men Talisman antar at plattformen må fjernes fra feltet.

- Vår foreløpige vurdering er at det gjenstående arbeidsomfanget høyst sannsynlig er for stort til at det er rasjonelt å kunne gjøre dette ferdig offshore. Vi er derfor av den oppfatning at plattformen som et minimum må tas til land for ferdigstillelse, med påfølgende re-installasjon offshore. Men det er først ved når vi har folk om bord vi vil få bekreftet om dette er tilfelle eller ikke.

Han understreker at selskapet har notert seg leverandørens vurdering om at plattformen nå bør skrapes.

- At det nå går mot en sannsynlig fjerning gjør i det minste at vi og leverandøren kan gå videre med en felles arbeidshypotese, så får vi vurdere hva som blir plattformens endelige skjebne så snart vi kommer om bord på denne, sier han.

Temaside: Alt om Yme

Vil fjerne den

I går gikk leverandøren SBM ut og sa at plattformen sannsynligvis blir skrotet. Selskapet understreker at de må bli enige med Talisman om hvordan dette skal gjøres.

- Vi diskuterer med Talisman om hva som skal skje med plattformen. Men ettersom plattformen har stått ubemannet siden i sommer, blir vi mer og mer sikre på at skroting er den mest sannsynlige løsningen, sier kommunikasjonsdirektør i SBM, Anne Guérin-Moens til Teknisk Ukeblad.

Se video: Se hvordan Yme-plattformen svaier

Nedrebøe sier at hovedfokus nå er å gjøre plattformen stabil slik at man kan få folk om bord.

- Det er nødvendig å reparere sprekkene i betonginnfestingen for å stabilisere plattformen. Dette arbeidet må gjøres uavhengig av plattformens endelige skjebne, og det er også et minimumskrav for å kunne bemanne plattformen igjen.

Som Teknisk Ukeblad skrev i går vurderer Talisman om det er mulig å få på plass en ny plattform på Yme-feltet.

Les også:

DNV nær fordobles

Norge på fjerdeplass i oljeleting

Dette er årets ingeniørbragd  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.