BLOG

3 ting vi har lært oss å elske

Forandring fryder, særlig når det innebærer ny teknologi. Det er likevel ikke alt som har blitt bedre med årene. 

14. apr. 2010 - 14:28

En mobiltelefon er for mange noe man kun skal ringe og sende meldinger med, og på disse to punktene har det muligens ikke vært noen revolusjon. De av oss som har blitt slaver av ny teknologi og frekke spesifikasjonsark, har derimot vasset i gode nyheter de siste årene. 

Store, deilige skjermer

Du har muligens hatt den samme telefonen i tre år, og regner kanskje også med at skjermen som står i den gamle traveren din fortsatt holder mål. Da har du isåfall et par overraskelser i vente. I januar 2007 fant Apple ut at de skulle skremme vannet av en samlet mobilbransje, og lanserte sin første Iphone. 

De andre mobilprodusentene var kjapt ute med å lage det vi i journalist-saueflokken omtalte som “Iphone-killers”, “Iphone-kopier” eller andre veldig kreative navn i samme sjanger. (Og til deg som lurer: Ja, Iphone-vinklinger genererer latterlig mange treff).

I dag har alle produsentene fått dreisen på skjermene sine, og vi er på et nivå der du lett kan se langfilmer på mobiltelefonen din – til og med med tekst. Samsung Omnia HD er etter vår mening fremdeles kongen på haugen når det kommer til filmvisning, da den både har stor OLED-skjerm og støtter Divx-formatet rett fra boksen.

Programvare, masse programvare!

Om du fremdeles sender kodenavn "kattesand” til 23xx for å hente ned halvferdige lekeprogrammer til mobiltelefonen din, bør du se litt på alternativene der ute. I dag vrimler det nemlig av programvare til mobiltelefoner.

De beste programmene er skrevet for smarttelefoner, så om du vil ha mer ut av mobilen din, bør du vurdere å gå for en litt mer avansert modell neste gang du skal bytte telefon. Smarttelefoner har sunket vanvittig i pris de siste årene, så du trenger ikke blakke deg for å få tak i en.

Vår favorittkilde til programmer om dagen er Android Market (kun for Android-telefoner) der det finnes tusenvis av gratisprogrammer, som faktisk kan brukes til noe.

Universalløsninger

Her er det et lite stykke igjen før vi er hundre prosent fornøyd, men situasjonen er langt bedre enn for et par år siden. Vi prøver å fortrenge tiden der Samsung omtrent hadde én skreddersydd ladeplugg for hver eneste telefon de lanserte, og tanken på å lade mobilen med USB-kabel var noe fjernt og urealistisk.

I dag kan du være ganske sikker på at telefonen du er ute etter både lader og overfører data via micro-USB, den har utgang for 3,5 mm minijack, slik at du kan bruke ditt eget hodesett, og den støtter minnekort av typen Micro-SD. Om den mot all formodning ikke gjør det, så er det like greit å bruke pengene på en annen telefon.

Unntaket her er Apple, som i Iphone-modellene sine sverger til “Ipod-kabelen” og binder deg til å bruke selskapets egne løsninger på litt vel mange punkter. Iphone-fansen ser dog ikke ut til å bry seg om dette, sannsynligvis fordi Apple's løsninger faktisk fungerer ganske bra.

De negative sidene..

En vis mann sa en gang at du ikke kan lage omelett uten å knuse noen egg. Den raske utviklingen i mobilbransjen har fått et par negative konsekvenser. 

Batteritid

Husker du batteritiden på Nokia 5110? Det gjør vi. Du kunne faktisk ha denne telefonen i daglig bruk i over en uke uten å bekymre deg for at batteriet skulle gå tomt. Og da har vi tatt med all Snake-spillingen i beregningen.

Batteriteknologien har rett og slett ikke hengt med i svingene når produsentene har lastet telefonene med større skjermer, kraftigere prosessorer og et tungt utvalg av funksjoner.

Om batteriet på en trykkskjermtelefon i dag holder i to dager med aktiv bruk, så snakker vi faktisk om et rimelig seiglivet batteri. Så får vi heller prøve å ikke tenke for mye tilbake på hvordan ting var for noen få år siden.

Og så snakkes det jo i gangene om disse brenselcellene som skal revolusjonere batteritiden for mobiltelefoner...

Stabilitet

Joda, vi opplevde også at de gamle Siemens-telefonene våre plutselig ikke ville lystre, og at vi måtte slå dem av og på for å fortsette med det vi holdt på med. Dette var imidlertid noe som skjedde rimelig sjelden, og om vi opplevde mer enn to tilfeller på én og samme dag bar det rett på verksted.

Nå hever vi ikke engang øyenbrynene når telefonen gir beskjed om at arbeidsminnet er tomt (også når du kjører étt program), skjermen “fryser” eller hele sulamitten plutselig slår seg av. Dette er ting man må forvente innimellom, og det løser seg stort sett ved å restarte telefonen. Om det ikke løser seg, da kjører vi en programvareoppdatering, og om det fremdeles ikke løser seg, da venter vi på en oppdatering som fikser problemet, uten å syte noe særlig.

Innlegget er skrevet av Marius S. Eltervåg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.