INDUSTRI

1,3 milliarder tonn mat sløses bort hvert år - slik skal de løse problemet med teknologi

Roboter, big data, maskinoptikk, 3D og hyllevarer.

Kylling behandlet og pakket maskinelt.
Kylling behandlet og pakket maskinelt. Bilde: Marel food processing
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
29. apr. 2016 - 10:51

Hvert år ender 1,3 milliarder tonn matråstoff som avfall globalt. Bare i Norge er tallet ca. 320.000 tonn. Det må det gjøres noe med. Både økonomisk, miljømessig og av hensyn til bærekraft, er det vinn-vinn å løse problemet.

Et fireårig forskningsprosjekt skal sikre Norge en langt bedre matvareproduksjon i framtida. Prosjektet iProcess har som mål å utnytte matressursene, enten det er grønnsaker, kjøtt, fisk eller frukt, mer effektivt.

Nå blir det mye svinn i form av tapt råstoff fordi teknologien ikke er tilpasset råvaren, det er ikke fleksibelt nok og prosessen er ikke optimalt styrt.

– Det finnes mye hyllevareteknologi, men ikke egnet våre produksjonsvolum og produkter. Ved å analysere big data eller informasjon fra dagens utstyr og matvareprodusenter, kan vi tilpasse produksjonsutstyret til våre behov, sier  Kirsti Greiff, leder for kommunikasjon og formidling i iProcess til TU.

3V-modell

«Big data» er det nye begrepet også iProcess tyr til. Prosjektet skal analysere de store mengdene informasjon som genereres i matproduksjonen i tråd med 3V-modellen der V-ene står for Volum, Velocity (hyppighet på målinger) og Variety (flere informasjonskilder).

– I store datamengder ligger det skjult informasjon som kan «avsløre» sammenhenger. Den informasjonen kan brukes til å optimalisere råstoffutnyttelsen, sier Sintef-doktoren Greiff.

Ifølge Sintef er det mulig å utvikle tekniske løsninger som passer norske forhold.

Fingernemme roboter

– Faglig sett, de største utfordringene for å få til en fleksibel automasjon som er tilpasset råstoffets variasjon og varierende produksjonsvolumer er knyttet til utvikling av automasjonskonsepter som kan imitere nøyaktigheten av manuelt arbeid utført av mennesker og samtidig å utnytte de samme maskinene til å utføre flere typer jobber i produksjonsprosessen, sier Ekrem Misimi som leder den største arbeidspakken i iProcess.

 Misimi påpeker at mennesker har en evne som er vanskelig å matche i de mest utfordrende operasjonene, som kutting av kjøtt.

Se, skjønne og handle

For å kunne øke lønnsomheten vil iProcess satse på forskning som har som mål å utvikle nye og fleksible automasjonskonsepter basert på kunstig "øye", "hjerne" og «hånd".

– Fokuset vil være på maskinsynskonsepter (øye) som kan effektivt gjenkjenne og lokalisere råstoffet i 3D rom, ved hjelp av maskinlæring (hjerne), samt bruke behendige gripere og kutteverktøy (hånd) for å håndtere og foredle dette råstoffet med optimal utbytte. I praksis vil dette bety visuell, kamerabasert styring av roboter for å utføre komplekse operasjoner som i dag ikke er automatisert, sier Misimi.

Grønnere grønt

Vis mer

Informasjonsflyt og nye forretningsmodeller vil også bli viktige elementer i iProcess.

– iProcess kommer på riktig tidspunkt i og med at de faglige temaene er rett i blinken og i tråd med nasjonale og regjeringsstrategier for et grønt skifte også i matindustrien, sier prosjektleder Marit Aursand i Sintef Fiskeri og havbruk.

Prosjektet har deltakere fra de viktigste norske aktørene samt fra utenlandske universiteter.  Sintef Fiskeri og havbruk leder iProcess, som har et budsjett på 38,1 millioner kroner og starter opp nå i slutten av måneden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.