KARRIERE

Herfra styrer det norske selskapet en liten hær av freelancere

– Vi hadde aldri vært et globalt selskap uten Elance.

 Fra sine lokaler i Oslo administrerer annonseportalen Rubrikk.no mellom 15 og 17 freelancere fra hele verden.
Fra sine lokaler i Oslo administrerer annonseportalen Rubrikk.no mellom 15 og 17 freelancere fra hele verden. Bilde: Teknisk Ukeblad / Erlend Tangeraas Lygre
10. feb. 2014 - 19:34

– På en terning vil jeg gi Elance en sekser. De løser problemene knyttet til skalerbarhet, sier Adil Osmani, daglig leder Rubrikk.no - et samlingssted for rubrikkannonser på nett.

Han skryter uhemmet av talentbørsen. Selskapet har i dag 15 personer i sitt kjerneteam i Oslo. Samtidig administrerer de mellom 15 og 17 freelancere verden over gjennom nettstedet elance.com. Osmani peker på organisatorisk skalerbarhet - evne til å gjøre endringer i arbeidskraften - som det viktigste.

– Dersom det plutselig skulle dukke opp en oppgave kan vi enkelt skalere opp fra 15 til 25 freelancere. Det er gjort på dagen, forklarer han.

Bakgrunn: Her kan du hyre programmerere for 50 kroner timen

Utvider med freelancere

I dag opererer rubrikkportalen rubrikk.no tilsvarende nettsteder i syv ulike land. Med hjelp av lokale freelancere er de nå i gang med å lansere nettsteder i Bangladesh og i Vietnam. Denne ekspansjonen ville vært umulig dersom de skulle brukt norsk arbeidskraft. Store arbeidsgivere som Statoil og Telenor suger til seg de mest attraktive arbeidstakerne, ifølge den daglige lederen.

– Vi, som alle andre, har kjent på markedet for IT-mennesker i Norge. Det er ufattelig stramt. Vi innså at vi som gründerselskap aldri kan delta i lønns- og ressursgalloppen som vi ser spesielt tydelig i Oslo, slår rubrikk.no-sjefen fast.

Han påpeker at en norsk IT-utvikler koster opp mot én million kroner dersom sosiale utgifter tas med i regnestykket.

– Kort sagt bruker vi freelancere der vi ser at det er mulig å bruke dem. I tillegg er den lokale kunnskapen mange av elancerne (freelancere registrert på elance.com, journ. anm) sitter på et stort fortrinn i seg selv, forklarer Osmani.

Les også: Disse jobbene er mest truet av outsourcing

Bygget opp freelancer-base

Selskapet begynte å bruke tjenesten sommeren 2011. De startet med å legge ut jobber, for så å analysere freelancerne som meldte sin interesse.

Har de riktig kompetanse? Har de gjort mange jobber tidligere? Har de fått dårlige tilbakemeldinger fra andre arbeidsgivere? Ut fra profilene på nettstedet ble et knippe freelancere valgt ut til å utføre mindre oppdrag.

Målet var å bygge langsiktige samarbeid og opparbeide en base av freelancere de visste de kunne stole på.

Daglig leder i Rubrikk, Adil Osmani, tror ikke selskapets utenlandssatsinger ville vært mulig uten rekruttering av freelancere. Teknisk Ukeblad

– Det kan oppstå en del språk- og kulturbarrierer, men vi opplever at elancerne er proffe og forholder seg til vestlige arbeidskrav. Alt i alt er det viktig å spesifisere nøyaktig hva du forventer av fremdrift og resultater, sier Osmani.

– Går det mye tid til å administrere freelancerne?

– Det gjør nok det i starten, men etterhvert lærer man seg å kommunisere effektivt, forklarer han.

Etter et knapt kvartal begynte de å se resultater av satsingen. Det ble mer lønnsomt å bruke freelancere enn hva det kostet å administrere dem.

Les også: Disse ingeniørene er det mest behov for akkurat nå

Enormt i USA

Rubrikk er langt fra de eneste som ønsker å satse på denne formen for hybrid organisasjonsstruktur i Norge. Bare i fjor registrerte 802 norske oppdragsgivere, nesten utelukkende små bedrifter, seg på nettstedet. 9,3 millioner kroner ble fordelt på 1500 ulike freelancere. En økning på 70 prosent fra 2012.

Likevel er Norge en dverg i verdenssammenheng. 3 millioner freelancere og over 800.000 aktive oppdragsgivere er registrert på nettstedet, ifølge Elances egne rapport fra 2013. 1,8 milliarder kroner ble delt ut til freelancere gjennom 1,2 millioner ulike postede oppdrag i fjor.

Selskapet er basert i USA, og det er også her deltakelsen er størst. Amerikanske oppdragsgivere står bak 600.000 utlyste oppdrag på nettsidene.

Overraskende er det kanskje at USA også er landet med flest freelancere.

715.000, i teorien over 0,2 prosent av landets befolkning, er en registrert elancer. I høykostland som USA og England blir de fleste freelancerne fremdeles hyret av oppdragsgivere med samme nasjonalitet.

Les også: Så lite ekstra lønn gir en mastergrad i IT-bransjen

Kan bli markedsdominerende

Deres hovedkonkurrent, oDesk.com, kan vise til tilsvarende tall. De to inngikk nylig en fusjonsavtale som venter godkjenning fra konkurransetilsynet i USA. Går denne gjennom vil det nye gigantselskapet være hele ti ganger større enn sin nærmeste konkurrent, ifølge lederen for Elances avdelinger utenfor USA, Kjetil Olsen.

Nordmannen kom til Elance fra jobbportalen Stepstone. Han så på stillingen som en spennende mulighet til å delta i en ny jobbtrend, og har flere spådommer for fremtidens arbeidsmarked.

– Rekrutteringen skaper innovasjon som ellers ikke ville vært mulig. Se for eksempel på det danske selskapet Vivino. De har laget en app som lar deg scanne etiketten på ulike viner, for så å få opp informasjon om den. De har brukt freelancere til å både lage appen, og til å fylle inn informasjon om ulike viner, forklarer han.

Les også: Nå må webutviklere forholde seg til helt nye regler

Norske Kjetil Olsen leder Elances internasjonale satsing.
Norske Kjetil Olsen leder Elances internasjonale satsing.

Slik skal betalingen sikres

Hele systemet baserer seg på tillitt mellom freelancerne og oppdragsgivere. Elance benytter seg av en escrow-tjeneste, der oppdragsgivere betaler inn et avtalt beløp. Når oppdraget er utført og godkjent av oppdragdgiveren, blir pengene satt over fra escrow-kontoen til freelanceren.

I utgangspunktet kan en oppdragsgiver ta i mot produktet og nekte å utbetale beløpet.

Dette er likevel svært sjeldent, ifølge Kjetil Olsen.

– Men skulle det skje, har vi meklere som kan gå inn å se på saken. Dersom en freelancer eller oppdragsgiver oppfører seg dårlig, vil de også få dårlige tilbakemeldinger på nettsidene. Dette vil igjen føre til at det blir vanskelig å rekruttere, eller bli rekruttert, i fremtiden, forklarer han.

Les også: Her er inderen som skal redde nettbanken

– Bransjen har et ansvar

Fagforeningen Tekna har ingen konkrete synspunkt på framveksten av nettbaserte talentbørser som Elance og oDesk.

På generelt grunnlag påpeker de at bransjen har et ansvar om å sikre gode lønns- og arbeidsvilkår uansett om man benytter seg av norsk eller utenlandsk arbeidskraft. Kjetil Olsen i Elance mener frivillige avtaler mellom arbeidstaker og arbeidsgiver i seg selv møter dette kriteriet.

– En freelancer er et freelancer. De har som oftest valgt å jobbe på denne måten. De vil ha en fleksibel livsstil, og har et ønske om å jobbe der de bor uten å måtte flytte på seg, understreker Kjetil Olsen.

Les også:

Slik gjør du deg attraktiv på LinkedIn

Slik skal Pirate Bay gjøre det umulig å blokkere nettsider

Alfakrøll skapte arkiv-trøbbel. Nå dropper man IKT@Politiet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.