KARRIERE

Her kan du hyre programmerere for 50 kroner timen

– Arbeidsmarkedet i ferd med å transformeres.

Oppdragsgivere setter inn parametre for hva som skal gjøres, hvor det skal gjøres fra, og hvilken timepris de kan betale. På bildet er et knippe norske IT-freelancere, klare for hyre.
Oppdragsgivere setter inn parametre for hva som skal gjøres, hvor det skal gjøres fra, og hvilken timepris de kan betale. På bildet er et knippe norske IT-freelancere, klare for hyre. Bilde: Montasje: Skjermdump / Colourbox
8. feb. 2014 - 12:55

Lars er utdannet informatiker. Han tar 250 kroner i timen for å programmere. For det meste har han laget programtillegg til nettleseren Google Chrome.

Etter å ha tatt ni ulike jobber er han på nivå seks, og har 4,7 av fem mulige stjerner på nettstedet elance.com.

På hans profil strømmer det på med gode tilbakemeldinger fra tidligere oppdragsgivere.

«Lars forsto hva som måtte gjøres, kommuniserte godt og fikk jobben ferdig på én dag».

Les også: Så lite ekstra lønn gir en mastergrad i IT-bransjen

Individet på arbeidsbørs

Lars er freelancer, og stadig mer ettertraktet blant norske arbeidsgivere. Men han er ikke alene om å tilby raske og rimelige IT-tjenester.

På talentbørsen konkurrerer han med utviklere fra India, Nigeria, Russland og USA om å fange oppdragsgivernes oppmerksomhet. Fenomenet kalles Global Sourcing, og det er i ferd med å ta av i Norge.

– Det har blitt mer vanlig enn uvanlig at man diskuterer bruken av freelancere, forklarer Dan Vigeland i Core Group.

Selskapet han er daglig leder for analyserer trender og hjelper bedrifter, spesielt i oppstartsfasen.

Det er i denne delen av prosjekter at freelancere gjerne hentes inn.

Før IT-løsningen er lansert, og før all kapital er hentet inn. For å lage løsningen og se om det har en fremtid - en slags digital prototype.

Les også: Disse jobbene er mest truet av outsourcing

– Raskere og billigere

– Jeg blir nesten forbauset over hvor vanlig dette er. Vi møter stadig teknologer og utviklere som hyrer inn freelancere. En enkeltperson i Norge kan sitte og koordinere utviklere fra hele verden. Raskere og langt billigere enn det ville vært å få samme jobb gjort i Norge, sier Vigeland.

Global Sourcing har satt i gang prosjekter som kanskje aldri ville sett livets lys på det tradisjonelle arbeidsmarkedet.

Freelancere blir også brukt etter oppstartsfasen, men da helst for mindre, spesifikke oppgaver.

Webdesign, grafisk design og modifisering av mobil-apper og programtillegg til nettlesere er typiske eksempler.

Les også: Dette ser ikke bra ut på CV-en

Freelancere «levler» seg oppover

Tradisjonelt sett har man vært avhengig av en organisasjon rundt seg for å skape tillitt til kundene. For å vite at varene blir levert.

På talentbørsen vurderes derimot freelancerne ut fra et rangeringssystem, likt det man ser på siden til ulike produkter i nettbutikker.

På elance.com kan freelancerne øke i nivå. Man starter på nivå én, og som i et dataspill øker man nivå etterhvert som man fullfører nye jobber.

Tilliten skapes også gjennom at man kan se tidligere arbeidsgivere sin vurdering av freelanceren.

I Lars sitt tilfelle har disse vært utelukkende positive. Han har god dialog med kunden, forstår oppgaven, og leverer kvalitet på kort tid.

Men hvis man vil spare mest mulig penger må man ut av landet, og det er her tillitsproblematikken blomstrer opp. Språk- og kulturbarrierer blir man ikke kvitt, påpeker en oppdragsgiver.

Les også: Her sender de nyansatte rett til India

Trøblete kulturforskjeller En boks kalt «My Snapshot» på elance.com med rangeringer og statistikk skal gi oppdragsgiveren tillitt til freelanceren. <i>Skjermdump: elance.com</i>
Trøblete kulturforskjeller En boks kalt «My Snapshot» på elance.com med rangeringer og statistikk skal gi oppdragsgiveren tillitt til freelanceren. Skjermdump: elance.com

Trøblete kulturforskjeller

– I prinsippet kan man skaffe en programmerer i India, Sri Lanka eller Pakistan til 50 kroner timen - en tjuendedel av hva det ville kostet i Norge. Men kommunikasjonssvikt kan koste dyrt. Det er vanskelig å verifisere kvalitet på forhånd, og det blir litt sjansespill, sier Marius Lian.

Han har benyttet seg av freelancere til private prosjekt og småoppgaver. Likevel kunne han aldri tenkt seg å benytte utenlandske freelancere til et større prosjekt som skal ut til kunder, der kvalitet ofte betyr alt.

– Det er ikke enkelt å jobbe med noen på andre siden av kloden. For eksempel er det enklere å kommunisere de små detaljene når man snakker samme språk, forklarer Lian.

Les også: Snart skal du kunne programmere selv

– Bra for innovasjon

Avtalebrudd og usikkerhet rundt kvaliteten på løsninger er store nei-faktorer for Lian.

Dan Vigeland i Core Group klarer på sin side ikke å styre sin begeistring for trenden, spesielt til bruk i oppstart og småjobber.

– Vi har gjort en undersøkelse av IT-tjenesteleverandørene i Norge. Lønningene har gått opp, prisene ned. Vår prediksjon er at hvis du ikke har en blandet modell, med en arm i lavkostnadsmarkedet, vil du slite med å være konkurransedyktig i dagens marked. Global sourcing er en forskyvning fra dyrt til billig. Dette er en bra trend. Bra for globaliseringen, og bra for innovasjon, forklarer han.

Han er ikke alene om å spå framveksten av denne typen outsourcing. I fjor hevdet The Economist at trenden var i ferd med å transformere arbeidslivet verden over.

verden over. Dan Vigeland i Core Group tror stadig flere IT-firma både vil og må benytte seg av det globale markedet for å være konkurransedyktige. Core Group

Fysisk plassering blir en ikke-sak, og norske Lars kan tjene gode penger fra sofaen hjemme.

Han er sin egen sjef, og dersom nettsteder som Elance fortsetter å vokse (i Europa vokste de med 50 prosent i fjor, red anm.), kan dette bli realiteten for stadig flere.

Les også:

IT-konsulentene forventer mer outsourcing

Disse ingeniørene er det mest behov for akkurat nå

Ble kjøpt opp av Apple. Skiftet side til den norske konkurrenten  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.