22:46:31Nyhetsstudio
Ukrainas forsvarssjef: Situasjonen langs fronten forverret

Situasjonen langs fronten øst i Ukraina har forverret seg betraktelig de siste dagene, sier den ukrainske forsvarssjefen Oleksandr Syrskyj.

Han sier at den russiske offensiven er betydelig trappet opp etter valget i Russland i midten av mars.

Han la til at tiltak er satt inn for å styrke de mest problematiske forsvarsområdene, med elektronisk utstyr og luftvern.

Han pekte særlig på situasjonen ved byen Tsjasiv Jar, 20 kilometer vest for Bakhmut, som vanskelig og spent. Området er under konstant beskytning, sa han.

– Fienden angriper aktivt våre stillinger i Lyman- og Bakhmut-sektorene med angrepsgrupper støttet av panser. I Pokrovsk-sektoren forsøker de å bryte gjennom våre stillinger med flere titalls stridsvogner og pansrede kjøretøyer, sier han.

Harde kamper

Russland hadde i februar sitt første vellykkede militære framstøt siden de erobret Bakhmut i fjor, da Avdijivka ble erobret etter mange måneder med harde kamper.

Syrskyj sier at det bare er ved å oppnå teknologisk overlegenhet at Ukraina kan slå ned en mye mer tallrik fiende og ta et strategisk initiativ.

Det er også avgjørende med bedre trening, særlig av infanteriet, hvis Ukraina skal kunne ta i bruk vestlige våpen, sier han.

Drepte på begge sider

Ukrainske myndigheter melder at minst tre mennesker ble drept i russiske angrep i løpet av natt til lørdag, mens russiske okkupasjonsmyndigheter i Zaporizjzja melder om ti drepte i et ukrainsk angrep.

Russiske nødetater graver i ruinene av tre boligblokker i byen Tokmak som ble rammet i håp om å redde ut overlevende. Fem mennesker er funnet i live under bygningsrestene, og 13 er innlagt på sykehus.

I den ukrainsk-kontrollerte delen av Donetsk ble to mennesker drept i et russisk angrep, og russiske styrker bombet også en bil som leverte mat i Tsjernihiv-regionen. Den sivile føreren ble drept, ifølge guvernør Vjatsjeslav Tsjaus.

Flere mennesker ble også såret i russiske luftangrep i Kharkiv-regionen.