15:33:55Nyhetsstudio
Ukraina frykter tettere samarbeid mellom Russland og Nord-Korea

Ukraina har undersøkt nesten halvparten av de nordkoreanske rakettene som er brukt i krigen. De frykter tettere samarbeid mellom Pyongyang og Moskva.

Ukraina har undersøkt 21 av de rundt 50 nordkoreanske rakettene som er brukt mot Ukraina, sier statsadvokat Andriy Kostin til nyhetsbyrået Reuters.

Nordkoreanske raketter står for en svært liten del av våpnene brukt mot Ukraina, men bekymrer mange vestlige land fordi det kan tyde på et tettere forhold mellom Nord-Korea og Russland.

FNs sikkerhetsråd har lenge hatt som politikk å hindre videre utvikling av atom- og krysserraketter i Nord-Korea. Dersom Russland hjelper Nord-Korea med å utvikle raketter til bruk i krigføringen mot Ukraina, ses det på som en faretruende utvikling, ifølge Reuters.

Siden 2006 har også et FN-panel fulgt opp sanksjonene mot Nord-Korea, men i forrige måned la Russland ned veto i sikkerhetsrådet mot å forlenge dette panelets mandatet. Kina avsto fra å stemme.

Det siste panelet gjorde før mandatet utløp, var å lansere en rapport hvor de bekrefter at nordkoreanske missiler ble brukt mot den ukrainske byen Kharkiv.

Dette, sammen med Russlands veto, ses på som nok et tegn på tettere forhold mellom Pyongyang og Moskva.

Reuters har ikke fått svar på sine henvendelser til det russiske forsvarsdepartement eller Nord-Koreas FN-delegasjon.