01:23:25Nyhetsstudio
Store eiendommer overført til staten – prestegårdsskogene tilhører oss alle

Store skog- og jordeiendommer som tidligere tilhørte kirken, overføres til staten. Nesten 900.000 mål med skog og utmark skal nå bli tilgjengelig for alle.

Opplysningsvesenets fond (OVF), som har forvaltet kirkeeiendommene, er omdannet til et statlig selskap – og eierskapet overføres nå til Nærings- og fiskeridepartementet.

Det opplyser Arbeiderpartiet og Senterpartiet i en felles pressemelding.

I alt dreier det seg om nesten 900.000 mål med skog og utmark, der mange av skogs- og friluftsområdene er idylliske naturperler som ligger tett på områder der det bor mye folk.

– Da er det også avgjørende viktig at alle får like muligheter til å bruke disse områdene til både jakt, fiske og friluftsliv, sier Rune Støstad, Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson, i en pressemelding.

Per Olav Tyldum, Senterpartiets medlem i næringskomiteen, mener næringsministeren har en viktig jobb å gjøre når departementet nå skal utarbeide selskapets nye strategi og vedtekter.

– Senterpartiet er opptatt av at inntjening på eiendommene ikke går på bekostning av verdifulle jordressurser for matproduksjon, sier Tyldum.

– Statens forventninger til selskapet vil følge av eierskapsmeldingen. Jord- og skogeiendommer skal kun selges til aktører som konsesjonslovgivningen tillater salg til. Samtidig må staten også forholde seg til jordlovens formålsparagraf og regjeringens jordvernstrategi. Det forventer jeg også at det nye selskapet gjør, sier han videre.

Svenske målt til 170 km/t på E6 i Råde

En svensk mann i 30-årene ble søndag kveld målt til 170 kilometer i timen i 110-sonen på E6 i Råde.

– Føreren siktes også for kjøring i påvirket tilstand. Førerkort beslaglagt, opplyser Øst politidistrikt.

EU og Kina skal holde samtaler om varslet elbil-toll

EU og Kina er enige om å holde samtaler for å dempe spenninger som følge av EUs varslede toll på kinesiske elbiler.

Nylig varslet EU at unionen vil innføre straffetoll på import av kinesiske elbiler på grunn av statsstøtte. Kina avviser at selskapene mottar ulovlige subsidier.

Bil traff parkert traktor i Lunner – kvinne hentet av luftambulanse

En kvinne i 20-årene ble natt til mandag fraktet til sykehus med luftambulanse etter at en personbil kjørte av veien og traff en parkert traktor i Lunner kommune.

Ifølge politiet var det en bil med to personer som kjørte av veien og rullet rundt, før den trolig traff en parkert traktor ved siden av veien.

Ulykke på E6 ved Mortensrud: Store kødannelser

Det er store kødannelser på E6 ved Mortensrud i Oslo etter en ulykke, opplyser Vegtrafikksentralen øst.

– E6 inngående før Mortensrud har det vært en påkjørsel bakfra, skrev politiet på X/Twitter klokken 20.51 søndag.

SAS-fly måtte snu på grunn av røyk i kabinen

Et SAS-fly på vei sørover fra Bodø måtte snu etter meldinger om røyk i kabinen.

Det opplyste politiet i Nordland på X/Twitter.

Løst hjul traff bil på E6

Et hjul løsnet fra en bil og traff en annen bil i motgående kjørefelt på E6 sør for avkjøringen til Lambertseter. Dette medfører en del kø, opplyser politiet.

– E6 sør for avkjøring Lambertseter har en bil mistet et hjul. Dette hjulet har kommet over i motgående kjørefelt og truffet en bil, skriver politiet på X.

Person fraktet til sykehus etter klemulykke

En person ble fraktet til sykehus etter å ha kommet i klem i forbindelse med at en campingvogn begynte å rulle i Øygarden kommune.

Klokken 17.27 søndag rykket nødetatene ut til en ulykke i Lyngnesvegen i Øygarden kommune.

Seks kanselleringer for SAS søndag

Rundt 1000 SAS-passasjerer ble rammet av kansellerte flyginger fra Gardermoen søndag.

Lørdag ble åtte flygninger kansellert på grunn av tekniske problemer og sykdom. Problemene fortsatte søndag, skriver Dagbladet .

Britisk gambling-skandale vokser – De konservatives IT-sjef ute av jobben

De konservatives IT-sjef har tatt permisjon etter anklager om tippe-juks i forbindelse med valgdatoen i landet, melder britiske medier.

Han er dermed den fjerde sentralt plasserte personen i partiet som er anklaget for å ha satt penger på valgdatoen i Storbritannia før tidspunktet ble kjent. Tippingen skal ha vært basert på innsideinformasjon. I mai gikk britenes statsminister Rishi Sunak ut med at datoen blir 4. juli.

Aurora til Piknik i Parken 2025

Aurora er bekreftet som headliner til neste års Piknik i Parken.

Det vil være den eneste Oslo-konserten Aurora kommer til å spille neste år.