15:53:35Nyhetsstudio
Spor av evighetskjemikalier funnet i europeisk drikkevann

En organisasjon som kjemper mot kunstige plantevernmidler, har funnet rester av såkalte evighetskjemikalier i drikkevannsprøver fra flere europeiske land.

PAN Europe – et nettverk av ikke-statlige organisasjoner – har tatt prøver fra flaskevann og vann fra kranen i elleve europeiske land. I 32 av 34 prøver fra vannkraner og 12 av 19 flaskevannsprøver ble det funnet trifluoreddiksyre (TFA).

Den viktigste kilden til disse kjemikaliene er nedbryting av PFAS, en gruppe fluorforbindelser som ofte betegnes som evighetskjemikalier fordi det kan ta flere hundre år å bryte dem ned. PFAS er vann-, flekk- og fettavvisende stoffer som blant annet brukes i kosmetikk, rengjøringsprodukter, plantevernmidler, impregnering, brannslukkingsskum og som slippbelegg på stekepanner.

TFA-nivåene varierte fra «ikke påvisbare» til 4100 nanogram per liter (ng/l). Snittet lå på 740 ng/l i vann fra kranen og 278 ng/l i mineral- og kildevannsprøvene.

PAN Europe støtter et forslag fra Nederlands institutt for miljø og folkehelse om å fastsette en standard på 2200 ng/l. Det innebærer at «drikkevann står for inntil 20 prosent av et akseptabelt daglig inntak», sier organisasjonen.

Funnene kommer etter at PAN Europe og deres medlemmer i mai publiserte en studie som viste «alarmerende» nivåer av PFAS i elver, innsjøer og grunnvannet en rekke steder i Europa.

Funn av livløs person i vannet i Porsgrunn

Nødetatene har iverksatt en redningsaksjon i Porsgrunn etter melding om en livløs person i vannet.

Politiet meldte om hendelsen klokken 15.20.

651 ungdommer prøver seg som fisker i sommer

651 ungdommer har denne sommeren jobb som yrkesfisker. Dette skjer gjennom den statlige ungdomsfiskeordningen.

I 2023 var det 9657 yrkesfiskere i Norge. Av disse var 2257, eller 23 prosent, under 30 år, skriver Norges sjømatråd i en pressemelding.

41-årig mann døde etter ulykke på Bryne

En 41-årig mann som ble skadet i en kollisjon mellom en sykkel og en bil på Bryne i juni, døde på sykehus natt til torsdag.

Det var Bjarte Sandsmark, bosatt på Bryne, som mistet livet, opplyser Sørvest politidistrikt.

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 27,8 øre per kWh fredag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 27,8 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 30,3 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 4,5 øre høyere enn torsdag og 5,06 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 46,08 øre per kWh fredag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 46,08 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 53,7 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 2,5 øre høyere enn torsdag og 31,06 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørøst- og Vest-Norge: Snittpris for strøm på 29,8 øre per kWh fredag

I Sørøst- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 29,8 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 31,8 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 2,5 øre lavere enn torsdag og 7,4 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Makspris på 53,7 øre per kWh for strøm fredag

Fredag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 17 og 18 vil strømprisen der ligge på 53,7 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 31,8 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 30,3 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Toppmøte i Storbritannia: Starmer vil fornye båndene til Europa

Storbritannias nye statsminister Keir Starmer forsikrer at han vil bygge ut forholdet til europeiske partnere og glemme den sure stemningen etter brexit.

Torsdag var Starmer vert for et såkalt europeisk dialogforum (EPF), der stats- og regjeringssjefer fra rundt 40 land deltar.

Én omkom og flere skadd i togulykke i India

Et passasjertog med ti vogner sporet torsdag av i Uttar Pradesh nord i India, melder indisk TV. Minst én person mistet livet og 20 er skadd, ifølge togselskapet.

Videoer i sosiale medier viste vogner utenfor sporet.

Nå har alle søkere fått svar fra Samordna opptak

Alle søkere til høyere utdanning gjennom Samordna opptak har nå fått svar på søknaden sin. Det er fortsatt mulig å søke studieplass.

De som har søkt, har enten fått tilbud om studieplass eller en plass på venteliste. Til sammen har 142.416 personer søkt om studieplass, en økning på 4,7 prosent fra i fjor.