14:16:20Nyhetsstudio
Ny utsettelse for oppskyting av bemannet Boeing-kapsel

Tekniske problemer gjør at Boeing enda en gang har besluttet å utsette oppskytingen av den bemannede romkapselen Starliner til Den internasjonale romstasjonen.

Et nytt forsøk på oppskyting er planlagt i Florida tidligst 21. mai klokken 16.43, sto det i en uttalelse fra Boeing tirsdag.

Oppskytingen ble utsatt også i forrige uke. Da satt to astronauter fastspent i kapselen og var klare til avgang. Teknikere avdekket et problem med en ventil som regulerer trykket i tanken med flytende oksygen på bæreraketten Atlas V, som skal sende Starliner i bane.

Ventilen åpnet og lukket seg så raskt at det ble skapt en høy lyd. Den ble skiftet ut og en ny oppskytingsdato ble satt til 17. mai. Det nye problemet som nå har oppstått, er knyttet til en liten helium-lekkasje lokalisert i en service-modul på romkapselen.

Teknikere må nå gjennomføre nye tester for å løse dette problemet. Helium brukes i fremdriftssystemet for å manøvrere Starliner i bane rundt jorden.

Starliner-prosjektet har vært forsinket i flere år og har overskredet budsjettet med 1,5 milliarder dollar.

I 2022 klarte Boeing å sende opp en ubemannet Starliner-kapsel til Den internasjonale romstasjonen (ISS). En bemannet oppskyting må gjennomføres før Boeing kan få godkjenning fra Nasa til å frakte astronauter i fremtiden.

Nasa har fra før gitt sertifisering til SpaceX. SpaceX klarte med sin Dragon-romkapsel i 2020 å bli det første private selskapet i verden som sendte astronauter til ISS.

Ni av ti elbilister vil ha skilting til ladestasjoner

Ni av ti elbilister ønsker seg skilting til ladestasjoner på samme måte som det er skiltet til bensinstasjoner, ifølge en undersøkelse fra Norsk elbilforening.

I alt 93 prosent av bilister med elbil sier seg enig i påstanden «det burde vært skiltet til ladestasjoner på samme måte som det er skiltet til bensinstasjoner», ifølge undersøkelsen «Elbilisten».

Vest-Norge: Snittpris for strøm på 28,8 øre per kWh mandag

I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 28,8 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 39,5 øre.

Mandagens snittpris per kWh er 10,1 øre høyere enn søndag og 24,1 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 18,08 øre per kWh mandag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 18,08 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 39,5 øre.

Mandagens snittpris per kWh er 14,4 øre høyere enn søndag og 15,5 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 43,4 øre per kWh mandag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 43,4 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 58,1 øre.

Mandagens snittpris per kWh er 8,5 øre høyere enn søndag og 9,5 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 28,8 øre per kWh mandag

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 28,8 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 39,5 øre.

Mandagens snittpris per kWh er 10,2 øre høyere enn søndag og 24,1 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Makspris på 58,1 øre per kWh for strøm mandag

Mandag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 20 og 21 vil strømprisen der ligge på 58,1 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst-, Midt-, Nord- og Vest-Norge blir prisen 39,5 øre per kWh på sitt høyeste, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Fire av ti vil ikke bruke tusenvis av kroner på energitiltak i boligen

Fire av ti nordmenn er ikke villige til å bruke mer enn 100.000 kroner på å gjøre boligen sin mer energieffektiv, ifølge en ny undersøkelse.

I Norge er seks av ti boliger i energiklasse D eller lavere, ifølge Midtnorsk Næringsliv. Det passer dårlig når EU har satt krav om at alle bygg skal være i klasse A med netto nullutslipp fra 2030.

Hæren i Kongo: Avverget kuppforsøk

Militæret i Kongo sier de har avverget et forsøk på statskupp. Gjerningsmennene skal være pågrepet.

– Situasjonen er under kontroll, sa en talsperson for hæren på kongolesisk TV søndag.

Ukrainas forsvar: Har ødelagt russisk marinefartøy i Svartehavet

Ukrainske styrker har ødelagt en russisk minesveiper i Svartehavet, ifølge Ukrainas marine.

Meldingen fra marinen gjengis av nyhetsbyrået Reuters. Minesveiperen – et fartøy konstruert for å uskadeliggjøre sjøminer – skal ha tilhørt den russiske Svartehavsflåten.

To personer skadet i voldshendelse i Kvinesdal – én til sykehus med luftambulanse

To personer er skadet etter en voldshendelse i Kvinesdal i Agder søndag formiddag. Én person er pågrepet i forbindelse med hendelsen.

Politi og ambulanse rykket ut til en privat adresse i kommunen søndag formiddag etter å ha fått melding om en alvorlig hendelse. Der fant de én skadet person.