18:41:23Nyhetsstudio
Ny utsettelse for oppskyting av bemannet Boeing-kapsel

Tekniske problemer gjør at Boeing enda en gang har besluttet å utsette oppskytingen av den bemannede romkapselen Starliner til Den internasjonale romstasjonen.

Et nytt forsøk på oppskyting er planlagt i Florida tidligst 21. mai klokken 16.43, sto det i en uttalelse fra Boeing tirsdag.

Oppskytingen ble utsatt også i forrige uke. Da satt to astronauter fastspent i kapselen og var klare til avgang. Teknikere avdekket et problem med en ventil som regulerer trykket i tanken med flytende oksygen på bæreraketten Atlas V, som skal sende Starliner i bane.

Ventilen åpnet og lukket seg så raskt at det ble skapt en høy lyd. Den ble skiftet ut og en ny oppskytingsdato ble satt til 17. mai. Det nye problemet som nå har oppstått, er knyttet til en liten helium-lekkasje lokalisert i en service-modul på romkapselen.

Teknikere må nå gjennomføre nye tester for å løse dette problemet. Helium brukes i fremdriftssystemet for å manøvrere Starliner i bane rundt jorden.

Starliner-prosjektet har vært forsinket i flere år og har overskredet budsjettet med 1,5 milliarder dollar.

I 2022 klarte Boeing å sende opp en ubemannet Starliner-kapsel til Den internasjonale romstasjonen (ISS). En bemannet oppskyting må gjennomføres før Boeing kan få godkjenning fra Nasa til å frakte astronauter i fremtiden.

Nasa har fra før gitt sertifisering til SpaceX. SpaceX klarte med sin Dragon-romkapsel i 2020 å bli det første private selskapet i verden som sendte astronauter til ISS.