16:36:21Nyhetsstudio
Norge når klimafinansieringsmål for andre år på rad

Norges klimafinansiering i 2023 var på 16.5 milliarder kroner. Dette er 2,5 milliarder høyere enn doblingsmålet som Norge har forpliktet seg til.

Under klimatoppmøtet i Glasgow i 2021 forpliktet Norge seg til å doble sin klimafinansiering fra sju milliarder koner i 2020 til 14 milliarder kroner innen 2026. Dette målet har Norge nådd for andre år på rad, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

– Vi trenger store investeringer i fornybar energi i utviklingsland og vi trenger det nå. Bare slik kan vi kutte utslipp, gi flere tilgang til strøm og samtidig ha økonomisk utvikling. Norge viser vei med en forsterket innsats og økte investeringer fra Norfund gjennom Klimainvesteringsfondet, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.

Dette er en del av Norges bidrag for å bekjempe klimaendringer og støtte utviklingsland med klimatilpasnings- og utslippsreduksjon.

Doblingen av Norges klimafinansiering er del av et større mål for rike land om å mobilisere 100 milliarder dollar årlig i klimafinansiering fra og med 2020. I mai ble det annonsert at dette målet ble nådd i 2022.

Rapport: Den britiske regjeringen var dårlig forberedt på pandemien og sviktet befolkningen

Den britiske regjeringen var dårlig forberedt på pandemien og elendig planlegging var et svik mot befolkningen, heter det i en offentlig nedsatt gransking.

Rapporten er første del av flere, og arbeidet blir ledet av den pensjonerte dommeren Heather Hallett. Rapporten sier at regjeringen helt feilaktig trodde at Storbritannia var et av de landene i verden som var best forberedt på en pandemi.

Funn av livløs person i vannet i Porsgrunn

Nødetatene har iverksatt en redningsaksjon i Porsgrunn etter melding om en livløs person i vannet.

Politiet meldte om hendelsen klokken 15.20.

651 ungdommer prøver seg som fisker i sommer

651 ungdommer har denne sommeren jobb som yrkesfisker. Dette skjer gjennom den statlige ungdomsfiskeordningen.

I 2023 var det 9657 yrkesfiskere i Norge. Av disse var 2257, eller 23 prosent, under 30 år, skriver Norges sjømatråd i en pressemelding.

41-årig mann døde etter ulykke på Bryne

En 41-årig mann som ble skadet i en kollisjon mellom en sykkel og en bil på Bryne i juni, døde på sykehus natt til torsdag.

Det var Bjarte Sandsmark, bosatt på Bryne, som mistet livet, opplyser Sørvest politidistrikt.

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 27,8 øre per kWh fredag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 27,8 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 30,3 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 4,5 øre høyere enn torsdag og 5,06 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 46,08 øre per kWh fredag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 46,08 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 53,7 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 2,5 øre høyere enn torsdag og 31,06 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørøst- og Vest-Norge: Snittpris for strøm på 29,8 øre per kWh fredag

I Sørøst- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 29,8 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 31,8 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 2,5 øre lavere enn torsdag og 7,4 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Makspris på 53,7 øre per kWh for strøm fredag

Fredag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 17 og 18 vil strømprisen der ligge på 53,7 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 31,8 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 30,3 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Toppmøte i Storbritannia: Starmer vil fornye båndene til Europa

Storbritannias nye statsminister Keir Starmer forsikrer at han vil bygge ut forholdet til europeiske partnere og glemme den sure stemningen etter brexit.

Torsdag var Starmer vert for et såkalt europeisk dialogforum (EPF), der stats- og regjeringssjefer fra rundt 40 land deltar.

Én omkom og flere skadd i togulykke i India

Et passasjertog med ti vogner sporet torsdag av i Uttar Pradesh nord i India, melder indisk TV. Minst én person mistet livet og 20 er skadd, ifølge togselskapet.

Videoer i sosiale medier viste vogner utenfor sporet.