23:07:16Nyhetsstudio
Israel gjør seg klar for angrep – innfører sikkerhetstiltak

Israel forbereder seg på et nær forestående iransk angrep. Det innføres derfor en rekke sikkerhetstiltak for de kommende dagene.

Nyhetsbyrået AFP skriver at Israel stenger skoler og avlyser skoleturer og andre ungdomsaktiviteter. I tillegg begrenser de folkesamlinger til 1000 personer.

Talsperson for det israelske militæret (IDF), Daniel Hagari, sier i en TV-sendt tale at flere titalls kampfly er i luften som en del av beredskapen.

Hagari sier videre at IDF har hevet beredskapen i hele landet. Ifølge retningslinjer på IDFs nettsider, vil de nye sikkerhetstiltakene tre i kraft fra klokken 23 lokal tid lørdag, og vare i to dager.

Det er ventet at et iransk angrep mot Israel er nær forestående. Iran har lovet å gjengjelde et angrep mot Irans konsulat i Syria, som Israel antas å stå bak.

Israels forsvarsminister: Følger nøye med

Israels forsvarsminister Yoav Gallant sier lørdag kveld at Israel «nøye følger med på et planlagt angrep» mot landet fra Iran og deres allierte i regionen.

Han oppfordrer israelere til å følge alle ordrer som måtte komme fra myndighetene om innkommende raketter eller andre trusler.

USAs forsvarsminister Lloyd Austin snakket lørdag kveld med Gallant. I samtalen gjorde han det klart at USA vil støtte ethvert israelsk forsøk på å forsvare landet.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan kaller USAs støtte til Israel «urokkelig». Han diskuterte lørdag sikkerhetssituasjonen i Midtøsten med sin israelske motpart Tzachi Hanegbi.

Biden hastet til Washington

Lørdag kveld avbrøt USAs president Joe Biden en helgetur til Delaware for å haste til Det hvite hus. Det gjorde han for å konsulteres om den stadig økende spenningen i Midtøsten.

Dagen før hadde han sagt at han ventet at Iran ville angripe «før eller siden», og advarte samtidig Teheran mot å utføre angrepet.

– Ikke gjør det, svarte Biden på et spørsmål om hva hans budskap til Iran er.

Israels utenriksminister Israel Katz har også utsatt planer som følge av sikkerhetssituasjonen. Han skulle etter planen reise til Ungarn og Østerrike søndag, men disse besøkene er nå avlyst, opplyser hans talsmann.

Jordan stenger luftrom

Jordan, som grenser til Israel, stenger ned luftrommet sitt midlertidig, opplyser den statlige TV-kanalen Al Mamlaka.

Jordanske luftfartsmyndigheter sier at avgjørelsen ble tatt for å «ivareta sikkerheten for sivil luftfart i jordansk luftrom, i lys av opptrappingen av risikoene i regionen»

Forbudet gjelder alle innkommende og utkommende flyginger, samt fly som passerer over luftrommet. Nedstengingen trer i kraft klokken 23 lokal tid lørdag, som tilsvarer klokken 22 norsk tid, og varer «de neste timene».

Iran bordet skip

Tidligere lørdag bordet Iran ifølge statlige medier et konteinerskip i nærheten av Hormuzstredet. Det statlige iranske nyhetsbyrået Irna viser til at skipet kan knyttes til den israelske milliardæren Eyal Ofer, og dermed har israelske interesser.

Det hvite hus ber Iran løslate skipet.

– Vi oppfordrer Iran til å løslate skipet og det internasjonale mannskapet umiddelbart, sier talsperson Adrienne Watson for USAs nasjonale sikkerhetsråd.

– Å beslaglegge et sivilt fartøy uten provokasjon er et klart brudd på folkeretten, legger hun til.