17:25:44Nyhetsstudio
Bare Kina har lyktes med aldersgrense i sosiale medier

Myndigheter over hele verden ønsker å beskytte barn på internett ved å heve aldersgrensene i sosiale medier, men det er kun Kina som har fått det til.

Det viser en gjennomgang fra Klassekampen av andre lands forsøk på å innføre aldersrestriksjoner i sosiale medier.

I Norge har flere tatt til orde for aldersgrense for sosiale medier, håndhevet gjennom BankID. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har uttrykt bekymring for at barn eksponeres for skadelig innhold.

– Vi må få en aldersgrense som vi kan håndheve. Og vi er nødt til å få en strengere regulering av funksjonalitet og innhold som åpenbart er skadelig for barn, sa han nylig til NRK.

Støre sa ikke noe om hvilken teknisk løsning som skulle brukes for å håndheve aldersgrensen.

En rapport fra australske myndigheter fra 2023, som undersøkte innføringen av aldersverifiserende teknologi verden over, viser at ingen land i verden på vellykket vis har klart å implementere aldersverifiserende teknologi.

Men Kina har innført strenge aldersrestriksjoner i sosiale medier og internett. Barn under åtte år kan kun bruke smarttelefoner i 40 minutter hver dag, og ulike aldersgrupper har ulike tidskvoter. Loven håndheves gjennom totrinnsverifisering som justerer enheten etter brukerens alder. Enkelte omgår likevel aldersgrensene ved å bruke eldre familiemedlemmers kontoer.

Selv om Kinas system er effektivt, er det basert på omfattende digital identifikasjon som også sensurerer ytringer og samler inn persondata.

Rapport: Den britiske regjeringen var dårlig forberedt på pandemien og sviktet befolkningen

Den britiske regjeringen var dårlig forberedt på pandemien og elendig planlegging var et svik mot befolkningen, heter det i en offentlig nedsatt gransking.

Rapporten er første del av flere, og arbeidet blir ledet av den pensjonerte dommeren Heather Hallett. Rapporten sier at regjeringen helt feilaktig trodde at Storbritannia var et av de landene i verden som var best forberedt på en pandemi.

651 ungdommer prøver seg som fisker i sommer

651 ungdommer har denne sommeren jobb som yrkesfisker. Dette skjer gjennom den statlige ungdomsfiskeordningen.

I 2023 var det 9657 yrkesfiskere i Norge. Av disse var 2257, eller 23 prosent, under 30 år, skriver Norges sjømatråd i en pressemelding.

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 27,8 øre per kWh fredag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 27,8 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 30,3 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 4,5 øre høyere enn torsdag og 5,06 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 46,08 øre per kWh fredag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 46,08 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 53,7 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 2,5 øre høyere enn torsdag og 31,06 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørøst- og Vest-Norge: Snittpris for strøm på 29,8 øre per kWh fredag

I Sørøst- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 29,8 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 31,8 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 2,5 øre lavere enn torsdag og 7,4 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Makspris på 53,7 øre per kWh for strøm fredag

Fredag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 17 og 18 vil strømprisen der ligge på 53,7 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 31,8 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 30,3 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Toppmøte i Storbritannia: Starmer vil fornye båndene til Europa

Storbritannias nye statsminister Keir Starmer forsikrer at han vil bygge ut forholdet til europeiske partnere og glemme den sure stemningen etter brexit.

Torsdag var Starmer vert for et såkalt europeisk dialogforum (EPF), der stats- og regjeringssjefer fra rundt 40 land deltar.

Én omkom og flere skadd i togulykke i India

Et passasjertog med ti vogner sporet torsdag av i Uttar Pradesh nord i India, melder indisk TV. Minst én person mistet livet og 20 er skadd, ifølge togselskapet.

Videoer i sosiale medier viste vogner utenfor sporet.

Nå har alle søkere fått svar fra Samordna opptak

Alle søkere til høyere utdanning gjennom Samordna opptak har nå fått svar på søknaden sin. Det er fortsatt mulig å søke studieplass.

De som har søkt, har enten fått tilbud om studieplass eller en plass på venteliste. Til sammen har 142.416 personer søkt om studieplass, en økning på 4,7 prosent fra i fjor.

Russland vurderer utplassering av atomraketter som svar på USA-raketter i Tyskland

Russland vurderer å utplassere nye atomraketter som svar på USAs utplassering av raketter i Tyskland, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Det er viseutenriksminister Sergej Riabkov som er kilden til meldingen fra Interfax.