01:13:43Nyhetsstudio
Bare Kina har lyktes med aldersgrense i sosiale medier

Myndigheter over hele verden ønsker å beskytte barn på internett ved å heve aldersgrensene i sosiale medier, men det er kun Kina som har fått det til.

Det viser en gjennomgang fra Klassekampen av andre lands forsøk på å innføre aldersrestriksjoner i sosiale medier.

I Norge har flere tatt til orde for aldersgrense for sosiale medier, håndhevet gjennom BankID. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har uttrykt bekymring for at barn eksponeres for skadelig innhold.

– Vi må få en aldersgrense som vi kan håndheve. Og vi er nødt til å få en strengere regulering av funksjonalitet og innhold som åpenbart er skadelig for barn, sa han nylig til NRK.

Støre sa ikke noe om hvilken teknisk løsning som skulle brukes for å håndheve aldersgrensen.

En rapport fra australske myndigheter fra 2023, som undersøkte innføringen av aldersverifiserende teknologi verden over, viser at ingen land i verden på vellykket vis har klart å implementere aldersverifiserende teknologi.

Men Kina har innført strenge aldersrestriksjoner i sosiale medier og internett. Barn under åtte år kan kun bruke smarttelefoner i 40 minutter hver dag, og ulike aldersgrupper har ulike tidskvoter. Loven håndheves gjennom totrinnsverifisering som justerer enheten etter brukerens alder. Enkelte omgår likevel aldersgrensene ved å bruke eldre familiemedlemmers kontoer.

Selv om Kinas system er effektivt, er det basert på omfattende digital identifikasjon som også sensurerer ytringer og samler inn persondata.