12:05:20Nyhetsstudio
Apple og OpenAI i partnerskap - Elon Musk tordner

Iphone-produsenten Apple inngår et partnerskap med OpenAI, selskapet bak språkmodellen ChatGPT. Elon Musk kritiserer samarbeidet og truer med Apple-forbud.

Formålet er å innføre funksjoner med såkalt kunstig intelligens (KI) i Apples produkter.

Apple har en stor lansering av de nye KI-funksjonene på sin utviklerkonferanse WWDC mandag. Flere av funksjonene har stemmeassistenten Siri som utgangspunkt, og Iphone-produsenten omtaler de nye funksjonene som «Apple Intellingence».

Verdien på Apple-aksjen falt 1,9 prosent etter kunngjøringen.

Tesla- og SpaceX-sjef Elon Musk langer ut mot Apples samarbeid med OpenAI. Han truer med å forby bruk av Apples mobiltelefoner og datamaskiner i selskapene han driver.

Apple-forbud

– Hvis Apple integrerer OpenAI på operativsystemnivå, så kommer Apple-enheter til å bli forbudt i selskapene mine. Det er en uakseptabel sikkerhetsbrist. Og besøkende må legge fra seg Apple-enheter ved inngangen, skriver han på X, en plattform som han selv eier.

– Det er åpenbart absurd at Apple ikke er smart nok til å lage sin egen KI. Likevel er selskapet i stand til å sikre at OpenAI skal beskytte sikkerheten og personvernet ditt. Apple har ikke peil på hva som faktisk skjer når de leverer fra seg data til OpenAI. De selger deg, skriver Musk i en annen melding på X.

Apple la i presentasjonen sin mandag vekt på ivaretakelse av personvernet med integreringen av KI-tjenestene. Personlige data blir ikke samlet inn eller lagret, ifølge selskapet selv.

Irettesatt av X-brukere

Kommentaren hans ble etter kort tid irettesatt av X-brukere som påpeker at Apple har sin egen KI-modell, atskilt fra ChatGPT fra OpenAI, og at det er Apples egen modell som er grunnlaget i selskapets nye tjenester, men brukerne kan i noen omstendigheter velge å bruke ChatGPT i stedet.

Apple selv oppgir at «du bestemmer når ChatGPT skal brukes, og du blir spurt før noe av informasjonen din blir delt».

Musk, som i fjor etablerte sitt eget selskap for kunstig intelligens, xAI, var med på å starte opp OpenAI i 2015. Tre år senere forlot han selskapet etter uoverensstemmelser med OpenAIs nåværende sjef Sam Altman.

Finlands president: – Ganske sikker på at Mark Rutte blir Nato-sjef

Finlands president Alexander Stubb sier han er ganske sikker på at Mark Rutte blir Natos neste generalsekretær.

Nederlands avtroppende statsminister har seilt opp som en favoritt til å bli Jens Stoltenbergs etterfølger.

Utenlandsk borger anmeldt for droneflygning nær Kvernberget flyplass

En utenlandsk statsborger er anmeldt for å ha brukt en drone i innflygningssonen til Kvernberget flyplass i Kristiansund.

Det opplyser politiet i Møre og Romsdal på X.

Støre: Kunstig intelligens utfordrer allerede demokratiet betydelig

– Det er ikke gitt – slik noen hevder – at vi lever nå i en ny «før-krigstid», sier statsminister Jonas Gahr Støre. Men han ser en tid med store omveltninger.

I en redegjørelse til Stortinget torsdag skisserte Støre opp de viktigste sikkerhetspolitiske utfordringene. Et hovedbudskap var at vi må forstå tiden vi lever i – og innrette oss deretter.

Røykutvikling i togvogn på Raumabanen

Det har oppstått røykutvikling på et tog på Raumabanen. Alle om bord er evakuert.

Det er ikke meldt om noen skadede. Nødetatene er på vei til stedet, opplyser politiet i Møre og Romsdal.

Siste dag med mekling i helikopterbransjen

Torsdag er andre og siste dag med mekling mellom Norsk Helikopteransattes Forbund (NHF) og NHO Luftfart hos Riksmekleren.

Det er tariffavtalen til teknisk personell som driver med vedlikehold og reparasjoner i helikopterbransjen, som ligger på meklernes bord denne uken.

Norge gir bombekastergranater til Ukraina for nær en halv milliard

Norge donerer bombekasterammunisjon til Ukraina til en verdi av rundt 480 millioner kroner, opplyser forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

I alt dreier det seg om 50.000 granater som allerede er levert, opplyser Gram til NTB.

Norge får en ny superdatamaskin til KI-forskning

Norge har signert en kontrakt om en ny superdatamaskin, den kraftigste i norsk historie, ifølge regjeringen.

Hewlett Packard Enterprise Norge vant anbudet om å levere datamaskinen. Kontrakten har en verdi på 225 millioner kroner.

Bill Gates vil revolusjonere el-produksjonen med atomkraft

Microsoft-grunnlegger Bill Gates har startet byggingen av et «nestegenerasjons» atomkraftverk, som han mener vil kunne revolusjonere kraftproduksjonen.

Gates har i mange år sagt at han vil satse på utvikling av «terrakraft», atomreaktorer som kan bruke avfall fra dagens atomkraftverk som brensel. Nå har han tatt det første spadetaket for prosjektet, som styreleder i selskapet TerraPower. Gates var på plass i byen Kemmerer i den amerikanske delstaten Wyoming, der selskapet har søkt om byggetillatelse for en avansert atomreaktor som bruker natrium, ikke vann til kjøling.

Rødt sikret at Forsvaret skal handle lokalt

– Mat og utstyr til Forsvaret skal leveres av norske bønder og lokale produsenter, slår Rødts forsvarspolitiske talsperson, Bjørnar Moxnes, fast.

Stortingspolitikeren fra Rødt lover raske endringer på området.

Shackletons norskbygde skip funnet på havbunnen etter 62 år

Den berømte polfareren Ernest Shackletons siste skip, den norske selfangstskuta Quest, er funnet utenfor Labrador i en ekspedisjon støttet av Frammuseet i Oslo.

Skuta ble i forrige uke lokalisert intakt på 390 meters dyp utenfor kysten av Newfoundland og Labrador i Canada, opplyser Frammuseet i en pressemelding.