14:42:51Nyhetsstudio
Apple og OpenAI i partnerskap - Elon Musk tordner

Iphone-produsenten Apple inngår et partnerskap med OpenAI, selskapet bak språkmodellen ChatGPT. Elon Musk kritiserer samarbeidet og truer med Apple-forbud.

Formålet er å innføre funksjoner med såkalt kunstig intelligens (KI) i Apples produkter.

Apple har en stor lansering av de nye KI-funksjonene på sin utviklerkonferanse WWDC mandag. Flere av funksjonene har stemmeassistenten Siri som utgangspunkt, og Iphone-produsenten omtaler de nye funksjonene som «Apple Intellingence».

Verdien på Apple-aksjen falt 1,9 prosent etter kunngjøringen.

Tesla- og SpaceX-sjef Elon Musk langer ut mot Apples samarbeid med OpenAI. Han truer med å forby bruk av Apples mobiltelefoner og datamaskiner i selskapene han driver.

Apple-forbud

– Hvis Apple integrerer OpenAI på operativsystemnivå, så kommer Apple-enheter til å bli forbudt i selskapene mine. Det er en uakseptabel sikkerhetsbrist. Og besøkende må legge fra seg Apple-enheter ved inngangen, skriver han på X, en plattform som han selv eier.

– Det er åpenbart absurd at Apple ikke er smart nok til å lage sin egen KI. Likevel er selskapet i stand til å sikre at OpenAI skal beskytte sikkerheten og personvernet ditt. Apple har ikke peil på hva som faktisk skjer når de leverer fra seg data til OpenAI. De selger deg, skriver Musk i en annen melding på X.

Apple la i presentasjonen sin mandag vekt på ivaretakelse av personvernet med integreringen av KI-tjenestene. Personlige data blir ikke samlet inn eller lagret, ifølge selskapet selv.

Irettesatt av X-brukere

Kommentaren hans ble etter kort tid irettesatt av X-brukere som påpeker at Apple har sin egen KI-modell, atskilt fra ChatGPT fra OpenAI, og at det er Apples egen modell som er grunnlaget i selskapets nye tjenester, men brukerne kan i noen omstendigheter velge å bruke ChatGPT i stedet.

Apple selv oppgir at «du bestemmer når ChatGPT skal brukes, og du blir spurt før noe av informasjonen din blir delt».

Musk, som i fjor etablerte sitt eget selskap for kunstig intelligens, xAI, var med på å starte opp OpenAI i 2015. Tre år senere forlot han selskapet etter uoverensstemmelser med OpenAIs nåværende sjef Sam Altman.

95 meter langt lasteskip krasjet i kaien i Måløy

Det 95 meter lange lasteskipet Silver Pearl smalt lørdag ettermiddag inn i en kai i Måløy. Ingen andre enn skipet og kaien ble skadet.

– Det er ingen personskade, men det er skader på kaien. Per nå er det uklart hva som har skjedd. Vi gjør undersøkelser på stedet for å finne ut av dette, sier operasjonsleder Steinar Hausvik i Vest politidistrikt til Sunnmørsposten.

Slovakias regjering krever gransking av våpengave til Ukraina

Slovakias nye regjering anklager den forrige regjeringen for å ha sabotert landets forsvar ved å gi kampfly og luftvernsystem til Ukraina.

Slovakia donerte i fjor tolv aldrende MiG-29 kampfly og luftvernsystemet KUB til Ukraina til bruk i krigen mot den russiske invasjonsstyrken.

Vest-Norge: Snittpris for strøm på 39,7 øre per kWh søndag

I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 39,7 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 44,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 2,2 øre høyere enn lørdag og 41,6 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 24,5 øre per kWh søndag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 24,5 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 39,4 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 8,9 øre lavere enn lørdag og 11,5 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 37,8 øre per kWh søndag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 37,8 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 64,8 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 4,4 øre lavere enn lørdag og 76,3 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 30,1 øre per kWh søndag

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 30,1 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 44,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 2,5 øre lavere enn lørdag og 51,2 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Makspris på 64,8 øre per kWh for strøm søndag

Søndag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 20 og 21 vil strømprisen der ligge på 64,8 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 44,3 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 39,4 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Unge Høyre vil opprettholde vern av Lofoten, Vesterålen og Senja

På sitt landsøte vedtok Unge Høyre å opprettholde sitt standpunkt om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

– Jeg er veldig glad for at landsmøtet valgte å opprettholde vernet av LoVeSe. Unge Høyre har god tradisjon for å føre en kunnskapsbasert politikk og lytte til faglige råd. Jeg er stolt over at landsmøtet videreførte den tradisjonen i dag, sier forslagsstiller og leder Mikkel Lindøe i Bærum Unge Høyre i en pressemelding.

Flytoget vil til Kristiansand

Flytoget ønsker å etablere seg på togstrekningen mellom Oslo S og Kristiansand. De planlegger oppstart i desember 2027.

– Det er absolutt et marked for persontrafikk mellom Oslo og Kristiansand. Vi ønsker å ha flere ben å stå på, sier leder for nye forretningsområder Johannes Larsen i Flytoget til Fædrelandsvennen.

Ett år siden Wagner-gruppens opprør mot Moskva

Ett år etter at Jevgenij Prigozjin sendte sine leiesoldater på marsj mot Moskva, framstår president Vladimir Putin i dag som sterkere enn noensinne.

Verden fulgte spent med da Wagner-gruppens leiesoldater tok kontroll over en russisk militærbase i byen Rostov-na-Donu, skjøt ned et russisk militærfly og satte kursen for Moskva.