04:56:45Nyhetsstudio
Apple og OpenAI i partnerskap - Elon Musk tordner

Iphone-produsenten Apple inngår et partnerskap med OpenAI, selskapet bak språkmodellen ChatGPT. Elon Musk kritiserer samarbeidet og truer med Apple-forbud.

Formålet er å innføre funksjoner med såkalt kunstig intelligens (KI) i Apples produkter.

Apple har en stor lansering av de nye KI-funksjonene på sin utviklerkonferanse WWDC mandag. Flere av funksjonene har stemmeassistenten Siri som utgangspunkt, og Iphone-produsenten omtaler de nye funksjonene som «Apple Intellingence».

Verdien på Apple-aksjen falt 1,9 prosent etter kunngjøringen.

Tesla- og SpaceX-sjef Elon Musk langer ut mot Apples samarbeid med OpenAI. Han truer med å forby bruk av Apples mobiltelefoner og datamaskiner i selskapene han driver.

Apple-forbud

– Hvis Apple integrerer OpenAI på operativsystemnivå, så kommer Apple-enheter til å bli forbudt i selskapene mine. Det er en uakseptabel sikkerhetsbrist. Og besøkende må legge fra seg Apple-enheter ved inngangen, skriver han på X, en plattform som han selv eier.

– Det er åpenbart absurd at Apple ikke er smart nok til å lage sin egen KI. Likevel er selskapet i stand til å sikre at OpenAI skal beskytte sikkerheten og personvernet ditt. Apple har ikke peil på hva som faktisk skjer når de leverer fra seg data til OpenAI. De selger deg, skriver Musk i en annen melding på X.

Apple la i presentasjonen sin mandag vekt på ivaretakelse av personvernet med integreringen av KI-tjenestene. Personlige data blir ikke samlet inn eller lagret, ifølge selskapet selv.

Irettesatt av X-brukere

Kommentaren hans ble etter kort tid irettesatt av X-brukere som påpeker at Apple har sin egen KI-modell, atskilt fra ChatGPT fra OpenAI, og at det er Apples egen modell som er grunnlaget i selskapets nye tjenester, men brukerne kan i noen omstendigheter velge å bruke ChatGPT i stedet.

Apple selv oppgir at «du bestemmer når ChatGPT skal brukes, og du blir spurt før noe av informasjonen din blir delt».

Musk, som i fjor etablerte sitt eget selskap for kunstig intelligens, xAI, var med på å starte opp OpenAI i 2015. Tre år senere forlot han selskapet etter uoverensstemmelser med OpenAIs nåværende sjef Sam Altman.