00:02:47Nyhetsstudio
130 kilometer med ny jernbane i Norge de siste 15 årene – nesten 80 prosent på Østlandet

De siste 15 årene er det blitt bygget 130 kilometer med ny jernbane i Norge. Nesten 80 prosent av utbyggingene har skjedd på Østlandet.

Det kommer fram av en oversikt samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) har sendt til Stortinget.

Nygård fikk spørsmål fra Frps Erlend Wiborg (Frp) om hvor mange kilometer med vei og jernbane har staten bygget årlig de siste 15 årene fordelt per fylke.

Oversikten over jernbaneutbygginger, viser at ti prosjekter har blitt fullført de siste 15 årene.

Totalt er det snakk om 130,9 kilometer jernbane. Av dette er 103 kilometer blitt bygget på Østlandet, tilsvarende 78,7 prosent.

Kun tre av prosjektene er utenfor Østlandet: nytt dobbeltspor Arna – Bergen, (11,9 kilometer), Hell – Værnes (1,5 kilometer) og Stavanger – Sandnes (14,5 kilometer).

De lengste strekningene som er bygget i perioden er Follobanen, mellom Oslo og Akershus (22 kilometer) og Farriseidet – Porsgrunn (22,5 kilometer).

«Østlandets transportplan»

Tidligere denne uken ble flere opposisjonspartier på Stortinget enige om flere nye samferdselsprosjekter i Nasjonal transportplan for de neste årene. Blant prioriteringene var to jernbaneprosjekter på Østlandet og en ny T-banestasjon på Majorstuen i Oslo.

Det fikk blant annet næringsforeningen i Stavanger-regionen til å reagere.

– Her er det ingenting til resten av landet. Jernbanen rundt det sentrale Østlandet stikker av med alt, sa administrerende direktør i Harald Minge i Næringsforeningen.

Han mener at Østlandet allerede hadde vunnet en overlegen seier med regjeringens forslag til Nasjonal transportplan, og at forliket mellom opposisjonen gjorde vondt til verre.

– Det som vi i Næringsforeningen i Stavanger-regionen døpte om til Østlandets transportplan, er blitt enda mer østlandsk, sa Minge.

Det var Høyre, Frp, Rødt, Venstre og KrF som dannet det nye flertallet om prosjektene.

Veibygging

I sitt svar til Stortinget redegjør samferdselsministeren også for veiprosjekter de siste årene. Han forklarer at det kan være flere måter å registrere utbygging av vei på, og at informasjon om hvordan kilometerne fordeler seg mellom fylkene ikke er lett tilgjengelig.

Oversikten lister likevel opp hvor mye riksveier Statens vegvesen har bygget i de ulike fylkene, og hvor mange kilometer vei det statlige selskapet Nye Veier har bygget.

Her er den totale oversikten over ferdigstilte jernbaneprosjekter i Norge de siste 15 årene:

2024: Nytt dobbeltspor Arna – Bergen (Vestland), 11,9 kilometer

2023: Venjar – Eidsvoll Langset (Akershus), 13,5 kilometer

2022: Follobanen (Oslo og Akershus), 22 kilometer

2018: Farriseidet – Porsgrunn (Vestfold og Telemark), 22,5 kilometer

2016: Holm – Nykirke (Vestfold), 14 kilometer

2016: Hell – Værnes (dobbeltspor over bro) (Trøndelag), 1,5 kilometer

2015: Langset – Kleverud (Akershus og Innlandet), 17 kilometer

2011: Lysaker – Sandvika (Akershus), 6,7 kilometer

2011: Barkåker – Tønsberg (Vestfold), 7,3 kilometer

2009: Sandnes – Stavanger (Rogaland), 14,5 kilometer

Totalt: 130,9 kilometer

Norge høyt opp på listen over klimautslipp fra luftfarten per innbygger

Norge havner på tredjeplass for klimautslipp fra luftfarten per innbygger i en ny studie som har beregnet klimautslippene fra luftfarten for 197 land.

Tre forskere ved NTNU har beregnet klimautslippene fra luftfarten for de 197 landene som i 1992 skrev under på FNs klimakonvensjon, skriver NRK.

Klima- og miljøministeren møtte Bidens klimautsending

Økt innsats for klimaet sto på agendaen da klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen møtte Bidens klimautsending John Podesta i Oslo mandag.

USA og Norge står sammen om å fremme økt innsats for klimaet og for å bevare regnskogen. Det var oppsummeringen etter møtet, skriver Klima- og miljødepartementet i en pressemelding.

Tre barn sendt til sykehus etter å ha fått strøm i seg under bading i Lyngdal

Tre barn er kjørt til sykehuset i Kristiansand for undersøkelser og behandling etter at de skal ha fått strøm i seg i forbindelse med bading i Lyngdal.

– De tre barna, to barn i barneskolealder, og et barn som er litt yngre har fått brannskader på kroppen. De er sendt til sykehuset i Kristiansand for undersøkelser og behandling. Alle tre var ved bevissthet da de ble hentet av ambulansen, sier politiets operasjonsleder Knut Odde til Fædrelandsvennen.

Kristin Halvorsen går inn i Statkraft-styret

Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen er valgt inn i styret i Statkraft. Hun erstatter Marit Salte.

Marit Salte trer ut av styret etter eget ønske, opplyser Statkraft i en pressemelding.

Kommunedirektøren vil ha bompenger i Ålesund-tunnelene – ordføreren sier nei

Kommunedirektøren i Ålesund vil innføre bompenger i Ellingsøytunnelen og Valderøytunnelen. Ordfører Håkon Lykkebø Strand (Frp) sier det er uaktuelt.

Kommunedirektøren i Ålesund, Jon Steven Hasseldal, vil få ned trafikken og samtidig forbedre kollektivtilbudet mellom Ålesund og Giske.

Samferdselsministeren reiser på befaring til Trollstigen

Onsdag skal samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) på befaring av Trollstigen, som i forrige uke ble stengt ut året på grunn av rasfare.

Ved Trollstigen skal fylkesveisjef Ole Jan Tønnesen orientere om stengingen av turistveien, skriver Møre og Romsdal fylkeskommune i en pressemelding.

Leger Uten Grenser slår alarm etter enda et sykehusangrep i krigsrammet storby i Sudan

Krigen raser i den sudanske storbyen El Fasher selv om FNs sikkerhetsråd krevde umiddelbar kampstans for halvannen uke siden. Nok et sykehus er truffet.

El Fasher huser anslagsvis 1,8 millioner innbyggere og internflyktninger, men på grunn av kampene er sivilbefolkningen fanget i byen. Det er også umulig å få inn nødhjelp, selv om behovet for hjelp er akutt.

Greenpeace-aksjonister båret vekk under Equinor-aksjon

Fem greenpeace-aktivister ble mandag båret bort fra Equinors kontor på Fornebu der de demonstrerte i resepsjonen.

Siden mandag morgen klokken 8 har miljøaktivistene fra Greenpeace demonstrert i resepsjonen til Equinor på Fornebu i Bærum.

Person til sykehus etter voldshendelse på Askøy

Mandag ettermiddag rykket politiet ut til en voldshendelse på en privat adresse på Askøy. Én person er sendt til sykehus.

Vest politidistrikt opplyser om hendelsen i en melding til pressen.

Uklart hvor ukrainske F-16-piloter skal læres opp fra neste år

Norge skal fortsette å bidra i utdanningen av ukrainske jagerflypiloter i Danmark ut året, men da setter vertskapet stopp for opplæringen på dansk jord.

Utdanningen av ukrainske jagerflypiloter på flybasen Skrydstrup stopper ved utgangen av 2024, opplyste Danmarks forsvarsminister Troels Lund Poulsen på et pressemøte mandag sammen med Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).