14:22:50Nyhetsstudio
130 kilometer med ny jernbane i Norge de siste 15 årene – nesten 80 prosent på Østlandet

De siste 15 årene er det blitt bygget 130 kilometer med ny jernbane i Norge. Nesten 80 prosent av utbyggingene har skjedd på Østlandet.

Det kommer fram av en oversikt samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) har sendt til Stortinget.

Nygård fikk spørsmål fra Frps Erlend Wiborg (Frp) om hvor mange kilometer med vei og jernbane har staten bygget årlig de siste 15 årene fordelt per fylke.

Oversikten over jernbaneutbygginger, viser at ti prosjekter har blitt fullført de siste 15 årene.

Totalt er det snakk om 130,9 kilometer jernbane. Av dette er 103 kilometer blitt bygget på Østlandet, tilsvarende 78,7 prosent.

Kun tre av prosjektene er utenfor Østlandet: nytt dobbeltspor Arna – Bergen, (11,9 kilometer), Hell – Værnes (1,5 kilometer) og Stavanger – Sandnes (14,5 kilometer).

De lengste strekningene som er bygget i perioden er Follobanen, mellom Oslo og Akershus (22 kilometer) og Farriseidet – Porsgrunn (22,5 kilometer).

«Østlandets transportplan»

Tidligere denne uken ble flere opposisjonspartier på Stortinget enige om flere nye samferdselsprosjekter i Nasjonal transportplan for de neste årene. Blant prioriteringene var to jernbaneprosjekter på Østlandet og en ny T-banestasjon på Majorstuen i Oslo.

Det fikk blant annet næringsforeningen i Stavanger-regionen til å reagere.

– Her er det ingenting til resten av landet. Jernbanen rundt det sentrale Østlandet stikker av med alt, sa administrerende direktør i Harald Minge i Næringsforeningen.

Han mener at Østlandet allerede hadde vunnet en overlegen seier med regjeringens forslag til Nasjonal transportplan, og at forliket mellom opposisjonen gjorde vondt til verre.

– Det som vi i Næringsforeningen i Stavanger-regionen døpte om til Østlandets transportplan, er blitt enda mer østlandsk, sa Minge.

Det var Høyre, Frp, Rødt, Venstre og KrF som dannet det nye flertallet om prosjektene.

Veibygging

I sitt svar til Stortinget redegjør samferdselsministeren også for veiprosjekter de siste årene. Han forklarer at det kan være flere måter å registrere utbygging av vei på, og at informasjon om hvordan kilometerne fordeler seg mellom fylkene ikke er lett tilgjengelig.

Oversikten lister likevel opp hvor mye riksveier Statens vegvesen har bygget i de ulike fylkene, og hvor mange kilometer vei det statlige selskapet Nye Veier har bygget.

Her er den totale oversikten over ferdigstilte jernbaneprosjekter i Norge de siste 15 årene:

2024: Nytt dobbeltspor Arna – Bergen (Vestland), 11,9 kilometer

2023: Venjar – Eidsvoll Langset (Akershus), 13,5 kilometer

2022: Follobanen (Oslo og Akershus), 22 kilometer

2018: Farriseidet – Porsgrunn (Vestfold og Telemark), 22,5 kilometer

2016: Holm – Nykirke (Vestfold), 14 kilometer

2016: Hell – Værnes (dobbeltspor over bro) (Trøndelag), 1,5 kilometer

2015: Langset – Kleverud (Akershus og Innlandet), 17 kilometer

2011: Lysaker – Sandvika (Akershus), 6,7 kilometer

2011: Barkåker – Tønsberg (Vestfold), 7,3 kilometer

2009: Sandnes – Stavanger (Rogaland), 14,5 kilometer

Totalt: 130,9 kilometer

Slovakias regjering krever gransking av våpengave til Ukraina

Slovakias nye regjering anklager den forrige regjeringen for å ha sabotert landets forsvar ved å gi kampfly og luftvernsystem til Ukraina.

Slovakia donerte i fjor tolv aldrende MiG-29 kampfly og luftvernsystemet KUB til Ukraina til bruk i krigen mot den russiske invasjonsstyrken.

Vest-Norge: Snittpris for strøm på 39,7 øre per kWh søndag

I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 39,7 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 44,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 2,2 øre høyere enn lørdag og 41,6 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 24,5 øre per kWh søndag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 24,5 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 39,4 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 8,9 øre lavere enn lørdag og 11,5 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 37,8 øre per kWh søndag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 37,8 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 64,8 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 4,4 øre lavere enn lørdag og 76,3 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 30,1 øre per kWh søndag

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 30,1 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 44,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 2,5 øre lavere enn lørdag og 51,2 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Makspris på 64,8 øre per kWh for strøm søndag

Søndag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 20 og 21 vil strømprisen der ligge på 64,8 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 44,3 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 39,4 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Unge Høyre vil opprettholde vern av Lofoten, Vesterålen og Senja

På sitt landsøte vedtok Unge Høyre å opprettholde sitt standpunkt om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

– Jeg er veldig glad for at landsmøtet valgte å opprettholde vernet av LoVeSe. Unge Høyre har god tradisjon for å føre en kunnskapsbasert politikk og lytte til faglige råd. Jeg er stolt over at landsmøtet videreførte den tradisjonen i dag, sier forslagsstiller og leder Mikkel Lindøe i Bærum Unge Høyre i en pressemelding.

Flytoget vil til Kristiansand

Flytoget ønsker å etablere seg på togstrekningen mellom Oslo S og Kristiansand. De planlegger oppstart i desember 2027.

– Det er absolutt et marked for persontrafikk mellom Oslo og Kristiansand. Vi ønsker å ha flere ben å stå på, sier leder for nye forretningsområder Johannes Larsen i Flytoget til Fædrelandsvennen.

Ett år siden Wagner-gruppens opprør mot Moskva

Ett år etter at Jevgenij Prigozjin sendte sine leiesoldater på marsj mot Moskva, framstår president Vladimir Putin i dag som sterkere enn noensinne.

Verden fulgte spent med da Wagner-gruppens leiesoldater tok kontroll over en russisk militærbase i byen Rostov-na-Donu, skjøt ned et russisk militærfly og satte kursen for Moskva.

Angrep mot energiforsyningen i Ukraina

Russland angrep natt til lørdag flere mål knyttet til elektrisitetsforsyningen i Ukraina, opplyser energidepartementet i landet.

– Utstyr ved Ukrenergos anlegg i Zaporizjzja og Lviv-regionene ble påført skader, heter det i en uttalelse fra departementet.