YA BRU

Ya bru blir ferdig til sommeren

Arbeidet som står igjen på den nye Ya bru på riksvei 3 i Kvikne krever plussgrader. Prosjektet blir satt på pause i vinter.

Ya bru på riksvei 3 i Østerdalen åpner sommeren 2023.
Ya bru på riksvei 3 i Østerdalen åpner sommeren 2023. Foto: Einar Aakerøien/Statens vegvesen
9. jan. 2023 - 12:54

Før trafikantene kan få ta i bruk den nye brua, er det noe gysing (støp med tynn mørtel) som gjenstår. Så blir det lagt membran for å beskytte brua mot fuktighet og til slutt skal det asfalteres. Alt dette krever plussgrader, skriver Vegvesenet i en melding.

Verdens første i sitt slag

– Ya bru er verdens første bilbru med brudekke som er sveiset med automatisert lasersveisteknologi. Dette gir raskere, rimeligere og mer miljøvennlig bygging av bruer. Siden denne brua var først ut, har det gått noe mer tid til beregning og godkjenning for biltrafikk enn det vil gjøre når vi får mer erfaring med metoden. Derfor rakk vi ikke å legge membran og asfalt før vinteren, sier Vegar Jermund Antonsen i Statens vegvesen i meldingen.

Den neste måneden vil det være maskiner i arbeid for å sikre brua før vårflommen. Med en normal vår, skal Ya bru etter planen åpnes for trafikk i løpet av juni.

NCL bygger to 150 meter lange metanoldrevne containerskip på 1400 TEU. Feederskipet blir 99 meter langt og kan ta 300 TEU. Skipene vil besøke 40-50 havner mellom Finnmark og Rogaland og kan bidra til å flytte 35.000-50.000 lastebillass over til vannveien.
Les også

Tre containerskip: Skal fjerne opp mot 50.000 lastebillass

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.