Windows Phone 7.5 lansert på norsk

Windows Phone 7.5 lansert på norsk
FLISLAGT:Startskjermen på Windows Phone er preget av det Microsoft kaller fliser. Ikke spesielt spennende, men veldig produktivt når man lærer å bruke dem. Bilde: Odd Richard Valmot

Det er en stund siden Microsoft introduserte Windows Phone 7.0, det nye mobiloperativssystemet deres. Men det kom ikke på norsk og mobilprodusentene var bare sånn passe interessert.

På norsk

Den nye Mango-oppgraderingen, derimot, har fått støtte for norsk og nå får norske brukere tilgang til Marketplace, Microsofts app-butikk.

Ifølge Microsoft er det nå 30 000 tilgjengelige apper til plattformen, og det øker raskt. I første omgang er 8 000 av disse tilgjengelige i Norge og 100 av dem er laget her i landet.

Multitasking KULLSVIERTRO: Fredrik Gørrissen er direktør for telekom og mobil i Microsoft Norge har ikke uventet sterk tro på selskapets nye operativsystem. Microsoft

Multitasking

Sammen med oppgraderingen kommer over 500 små og store forbedringer hvor multitasking kanskje er spesielt etterlengtet..

– Vi vet at mange driver og utvikler apper nå, og antallet norske kommer nok til å øke raskt, sier Fredrik Gørrissen, som er direktør for telekom og mobil i Microsoft Norge.

– Vi har hatt brukeren i fokus når vi har bygget Windows Phone og vi tror operativsystemet vil appellere til alle både privat og i jobbsammenheng. Spesielt tror vi mange bedrifter vil sette veldig stor pris på den nye funksjonaliteten, ikke minst på grunn av måten vi har bygget inn sikkerhet og administrasjonsmuligheter. Dette er ikke en ettertanke. Hele operativsystemet er bygget med dette for øyet, sier han.

Les også: Opera inntar appenes verden

Ikke som de andre

Det første som slår en ny bruker av Windows Phone er kanskje at dette verken likner på iOS eller Android. Microsoft har ikke hermet etter noen, men laget sin helt egen greie.

Den første hjemmeskjermen er basert på det Microsoft har kalt fliser, eller firkanter om vi skal være litt stygge. Sammenlignet med sexy app-ikoner kan det kanskje virke litt kjedelig.

Men fliser er effektivt. De fungerer som et slags digitalt nav som integrerer informasjon fra ulike apper og kanaler. Og de kan konfigureres av brukerne selv.

Legger man flisen til en venn på startskjermen inneholder den all informasjon om vedkommende. Her ser man all kontakt, enten det er telefoner, SMS-er, epost, Facebook osv.

Kjapt GOD NETTLESER: Den nye Explorerversjonen som kommer med Windows Phone 7,5 er noe av det beste vi har sett til nå. orv

Kjapt

Det er utrolig effektivt, i stedet for å hoppe rundt i ulike apper. Andre mobilleverandører har prøvd å lage liknende nav, men de er ikke så dyptpløyende som i Windows Phone.

Det gjør at man manøvrere raskere på en Windows-telefon enn på konkurrentene. Om man lærer seg grensesnittet.

Så langt er det ikke mange som har gjort det. Det er kampen mellom Apple og Google som preger markedet.

Les også:

Sterk i troen

Likevel har analyseselskapet Gartner stor tro på Microsoft, på tross av at Windows Phone i dag ikke kan vise til en markedsandel som er mer enn mellom en stakkars halv og én prosent.

– Vi tror Windows Phone har tatt igjen iOS i 2014 og beregner at de begge vil ligge på 18 prosent av markedet. Året etter vil Windows ha økt enda to prosent, mens Apple vil ligge på 18. Android vil ha rundt halve markedet, mens Symbian kommer til å forsvinne. BlackBerry må klare seg med rundt 8 prosent, og så er det noen småprosenter til andre operativsystemer, sier Leif-Olof Wallin, som er analytiker for mobil og telecom i Gartner.

Det er to grunner til den store veksten Gartner peker på. For det første vil Nokia vise sine nye Windows-baserte telefoner neste måned, og de vil være i butikkene like over nyttår.

Den andre grunnen er at teleoperatørene verken liker Apple eller Google. De liker ikke Apple på grunn av de beinharde betingelsene og de liker ikke Google fordi de samler så mye informasjon om kundene deres.

Den vil de helst ha for seg selv.

Windows 8

En annen grunn til at Windows Phone kan få vind i seilet er neste generasjon av Windows. Microsoft har vist frem grensesnittet til versjon 8, og det likner temmelig mye på Windows Phone.

Det betyr at millioner av brukere kommer til å bli fortrolige med denne måten å manøvrere på, og det kan slå kraftig ut på mobilsiden.

Nye telefoner

Microsofts store håp er selvfølgelig Nokia, som har satset skuta på Windows Phone. Men det skal mer enn en svale til for å skape sommervarme.

Hittil har de andre mobilprodusentene vært heller lunkne. Telefonene de har brakt til markedet har vært i mellomsjiktet, mens Android har fått glede av å drive toppmodellene. Det kan det bli endinger på.

HTCs nye Titan, med en fantastisk ny 4,7 tommers skjerm og spesifikasjoner fra himmelen, vil kunne endre på dette om et par uker, selv om HTC ikke tar noen sjanser med nykommeren: Det vil også dukke opp en variant med Android.

TEST: LG Optimus 3D

Hakesleppet

Les mer om: