KRAFT

Vulkanaske truet ikke kraftforsyningen

Øyvind LieØyvind Lie
10. mars 2011 - 10:32

Da askeskyene fra Eyjafjallajökull på Island drev over Skandinavia i april i fjor, var kraftselskapene usikre på hvordan asken ville påvirke den elektriske holdfastheten av isolatorene, som består av glass, keramikk eller komposittmaterialer.

Dette var lite forsket på, og spørsmålet var om kraftlinjer og transformatorstasjoner måtte vaskes for å få bort askerestene. For å få klarhet i dette ga Statnett, Islandske Landsnet, Svenske Kraftnät og Vattenfall det uavhengige konsulentselskapet STRI i oppdrag å forske på temaet.

Les også: Kraftlinjen i Hardanger kan bli et år forsinket

Ingen fare

Vulkanaske fra Island
ASKEFORSKET: Aske fra vulkanutbruddet på Island ble undersøkt av det uavhengige konsulentselskapet STRI, på oppdrag av blant annet Statnett. Statnett
Nå er rapporten klar, og den viser at skandinaviske kraftselskaper hadde lite å frykte. Studien konkluderer med at asken ikke påvirket den elektriske holdfastheten til isolatorene i Norge og Sverige under utbruddet på Island.

De kjemiske og fysiske egenskapene til aske kan variere mye fra utbrudd til utbrudd, og de meteorologiske forholdene har også mye å si. Ved hjelp av Landsnet fikk forskerne tilgang til aske fra selve utbruddet.

Les også: Advarer mot svekket leveringssikkerhet



Kan vaskes bort

I utgangspunktet er ikke tørr aske strømførende nok til å gi problemer med isolatorer. Kun våt aske vil være ledende nok til å gi overslag på isolatoren hvis de er helt dekket. Tørr aske ville dessuten relativt enkelt kunne fjernes, enten naturlig på grunn av vind, eller ved vasking.

Til sammenligning brukte forskerne kjemisk analyse av forurensningen tatt fra keramiske isolatorer fra industriområder i det tidligere Sovjetunionen. Data fra Japan og Tunisia ble også brukt. Studien viser at vulkanaske kun er et problem i nærheten av utbruddet, og at det ikke var nødvendig for norske og svenske kraftselskaper å foreta seg noe som følge av vulkanutbruddet.

Les også: Har vedtatt CO2-fangst

Som ventet

Dr. Igor Gutman, PhD fra STRI, som var ansvarlig for arbeidet, er ikke overrakset ovar konklusjonen.

– Resultatet var som ventet, men man kan aldri vite før man har gjort undersøkelsene, sa Gutman.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.