KRAFT

Vindparkstolper kan ha forurenset drikkevann

Kraftmaster impregnert med kreosot ser ut til å være den skyldige for at drikkevannet i Vannvåg har vært forurensa i tre uker.
Kraftmaster impregnert med kreosot ser ut til å være den skyldige for at drikkevannet i Vannvåg har vært forurensa i tre uker. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
3. okt. 2011 - 15:38

– Vi har tatt flere prøver, både jordprøver og vannprøver. Vi har tappet ned hele bassenget for å ta prøver av slammet i bunn, forteller teknisk sjef May-Jorunn Corneliussen i Vannvåg i Karlsøy kommune i Troms til Nordlys.

Drikkeforbud

Drikkevannet i kommunen har nemlig vært så forurenset av hydrokarboner de siste tre ukene at befolkningen har fått drikkeforbud på vannet.

Årsaken ser ut til å kunne være kreosotimpregnerte stolper fra Troms Krafts kraftlinje til en vindpark i bygging på Vannøya.

– Langs hele linja til Troms Kraft brukes det kreosotstolper, og linja går tvers over vannverket vårt, sier Corneliussen til Nordlys.

Vil ta ukesvis

Hun sier at kommunen skal ha et møte med Troms Kraft tirsdag, og at det haster å finne en løsning.

– Vi må prøve å fase bort det vannet som er mest forurenset og fylle inn rent drikkevann. Men det tar tid, det vil i hvert fall være slik det er nå i et par uker framover.

Leter etter kilden

Administrerende direktør Arvid Åsmo i Troms Kraft Nett sier til avisen at de ser alvorlig på situasjonen.

– I og med at vi har et anlegg i området så vet vi ikke om det skyldes kreosot eller andre oljeprodukter. Det vi har fokus på nå er å avdekke kilden til forurensningen, uansett om det er vår skyld eller ikke er vi med på å avdekke kilden, sier Åsmo.

Les også:

Kraftlinje stoppes av komposittprotest

– Vi har ikke tillit til Tafjord kraft

– Et totalt miljønøytralt materiale

Fortsatt ikke forbudt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.