KRAFT

Vindkraft utkonkurrerer kullkraft

Et felles marked for grønne sertifikater i Norge og Sverige kan føre til økt vindkraftutbygging - i Sverige.
Et felles marked for grønne sertifikater i Norge og Sverige kan føre til økt vindkraftutbygging - i Sverige. Bilde: colourbox.com
Jannicke Nilsen
23. feb. 2011 - 07:08

Kostnadene for landbasert vindkraft har falt til et rekordlavt nivå.

I enkelte regioner kan vindkraft nå konkurrere på pris opp i forhold til elektrisitet fra kullbaserte kraftverk, ifølge en undersøkelse utført av markedsdatabyrået Bloomberg New Energy Finance.

Konkurransedyktig

– Vår siste prisindeks for vindturbiner viser at vind fortsetter utviklingen mot å bli en konkurransedyktig kilde til storskala kraftproduksjon, sier administrerende direktør Michael Liebreich.

Årsaken til prisfallet er blant annet større effekt og reduserte priser på vindturbinene, som nå er på det laveste nivået siden 2005.

Påvirker elprisen

Prisfallet påvirker elprisen, og undersøkelsen avdekker at flere vindprosjekter i USA, Brasil, Sverige og Mexico leverer el for mindre enn 39 øre per kilowattime.

Prisen er uten subsidier, men inkludert kapitalkostnader og vedlikeholdskostnader.

Til sammenligning opererer undersøkelsen med en gjennomsnittspris for kullkraft på snaut 40 øre/kWh og 32 øre/kWh for gasskraft.

Kostnadskarusell

Undersøkelsen har tatt for seg sensitiv informasjon i mer enn 150 turbinkontrakter, som omfatter nær 7000 MW, primært lokalisert i Europa og i USA.

– I de senere årene har turbinkostnadene gått opp på grunn av økende etterspørsel verden over og på grunn av økte stålpriser. Bak sceneteppet har vindturbinprodusenter jobbet med å redusere kostnadene, og nå ser vi hvor billig vindkraften kan være når overkapasitet når forsyningskjeden og jobber seg gjennom fram til prosjektutviklerne, sier Liebreich.

Gjelder hele verden

Prisfallet er dårlig nytt for turbinprodusentene, men betyr klingende mynt for prosjektutviklere, samtidig som det øker konkurranseevnen til vindkraft som energiform.

Prisnedgangen er drevet av en rekke prosjekter i USA, men prisnedgangen er tydelig i alle verdensdeler.

Hun får sving på turbinene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.