KARRIERE

Vil slette ingeniørenes studiegjeld

Truls Tunmo
6. feb. 2012 - 07:33

Norge mangler mange høyt utdannete med høy kompetanse innenfor en rekke yrker, blant annet ingeniører og geologer.

– Dersom staten ettergir studiegjeld til studenter som utdanner seg i disse retningene, vil flere velge slik utdanning, sier Ivar Frønes til Teknisk Ukeblad.

Les også: Utdanning har lite å si for lønna

– Inspirerer ikke ungdom

Han trekker paralleller til Finland og telegiganten Nokia.

– Nokia inspirerte ungdom til å ta teknologisk utdanning. Paradokset i Norge er at oljetårnet vårt er Norges Nokia, men Olje-Norge har ikke inspirert ungdom til å ta teknologisk utdanning. Det er fullt mulig politisk å gjøre dette, på lik linje med at studenter i Finnmark får ettergitt studiegjeld. Man kan også overveie slike tiltak som et generelt virkemiddel for å få ungdom til å ta utdannelser der det trengs, sier Frønes.

Finske forskere: Finske forskere: – Vi er ikke gode i matte

Skeptisk

Leder av kirke-, utdanning- og forskningskomiteen på Stortinget, Marianne Aasen (Ap), er skeptisk til utspillet fra Frønes.

– Man må være veldig spesielt målrettet hvis staten skal gå inn på forslaget til Frønes om å ettergi studiegjeld. Det er mangel på fagfolk i mange yrker, sier Aasen til Teknisk Ukeblad.

Hun mener det er viktigere at det blir gjort mer for å følge opp studentene underveis i studietiden slik at de fullfører utdanningen.

Les også: – Utdanning bør gi pensjonspoeng

– Etterlyser faglige ressurser

– Her blir det gjort for lite i dag. Vi må ha tettere oppfølging, særlig i utdanninger på bachelornivå. Her er det viktig at studentene blir mer praksisnære, at de får god kontakt med arbeidslivet, sier Aasen, og mener at utfordringene i utdannelses-Norge ikke løses ved at studenter får slettet studiegjeld.

– Vi vi heller bruke mer penger på ressurser ved universiteter og høyskoler. Dette vil vi få mer igjen for enn å slette gjeld, sier Marianne Aasen.

Norsk Industri: – Skolene må få topp moderne utstyr

– Ikke treffsikkert nok

Også utdanningspolitisk talskvinne i Høyre, Elisabeth Aspaker, er skeptisk.

– Frønes tar til ordet for at staten i så fall skal fullfinansiere veldig mye av utdanningen i Norge. Vi snakker om en stor del av studentmassen i landet og i så fall en kostnadskrevende reform. Andre tiltak kan være vel så effektive som å ettergi studiegjeld, det er ikke sikkert at forslaget til Frønes er treffsikkert nok, sier Aspaker.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Men hva med studenter som bosetter seg i Finnmark og får slettet studiegjeld?

– Det blir noe annet, for Finnmark har over tid slitt med å skaffe høyt kvalifisert arbeidskraft. Det er viktig strategisk å sikre livskraftige samfunn i Finnmark, sier Aspaker til Teknisk Ukeblad.

Les også: Heller olje enn sjark

– Blir ikke aktuelt

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Kyrre Lekve, skriver i en e-post til Teknisk Ukeblad at sletting av studiegjeld ikke vil bli gjennomført:

– Det er ikke aktuelt å innføre nye ordninger for ettergivelse av studielån. Når det gjelder rekruttering til realfag og teknologi, har vi en realfagsstrategi og mange gode tiltak som skal bidra til økt interesse og rekruttering til disse fagene, i hele kunnskapslinja fra barnehage til høyere utdanning og forskning.

Les også:

Slår alarm om ingeniørmangel

– Færre ingeniører utdannes under Jens

– Realfag er nedprioritert

Beregninger skal hindre studentfrafall

Slik blir framtidens ingeniør

– Redd vi taper kampen om ingeniørene

Kombinerer toppidrett og toppstudier

– Gangetabellen er ikke matte

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.