KRAFT

Vil ha vindturbiner i skauen

I SKOGEN: Fjällberget vindkraftanlegg i et skogsområde  i Sverige har bedre produksjon enn de aller fleste norske vindkraftverk.
I SKOGEN: Fjällberget vindkraftanlegg i et skogsområde i Sverige har bedre produksjon enn de aller fleste norske vindkraftverk.Bilde: Stena Renewables AB.
Mona Sprenger
4. feb. 2009 - 07:24

Han mener at det kan være mye å hente på å spre vindkraftutbyggingene bedre, både i forhold til forbruket, nettet og befolkningen.

– Vi må tenke på å ta i bruk også andre steder i landet og ikke bare lokaliteter der det blåser maksimalt. Vindkraftutbyggingen bør spres mer og ikke bare konsentreres langs den ytterste kysten.

Oppfordrer til nytenkning

I et innlegg i Teknisk Ukeblad oppfordrer sivilingeniøren bransjen til å tenke nytt om vindkraft.

Han viser til at bransjen gjentar til stadighet at energiinnholdet i vinden øker med tredje potens av vindhastigheten.

– Teoretisk skulle man derfor ventet at vindturbiner i Norge produserer rundt det dobbelte av hva turbinene på kontinentet i gjennomsnitt gjør, siden vi har så mye bedre vindforhold. Men i praksis kan ikke vindturbinene utnytte vinden maksimalt, sier Solhjell.

Les også: - Hvor ble det av vindmilliarden?

Sterk vind koster

Han viser til at norske vindturbiner produserer 30 prosent bedre enn gjennomsnittet i Europa.

– Produksjonen ved norske vindkraftverk er altså høy. Men den er ikke ekstremt mye bedre enn gjennomsnittet i Europa. En årsak til det kanskje er at de fleste vindturbiner i Europa har større rotor i forhold til generatorens effekt enn de vindturbiner som er installert her til lands, sier Solhjell.

Vindturbiner levers i tre standardklasser med ulik produksjonsprofil.

– Siden de tre turbinklassene har ulik produksjonsprofil, er det ikke riktig at man alltid får høyere produksjon ved å velge en lokalitet med høy vind. Sterk vind sliter også på utstyret, og vedlikeholdskostnadene øker.

– Se etter optimale forhold

Solhjell viser til at ifølge fersk statistikk har en svensk vindpark, Fjällberget vindkraftanlegg, plassert på en 450 m høy åsrygg i et skogsområde i innlandet bedre produksjon enn de aller fleste norske vindkraftverk med over 3000 timer/år.

– Erfaringene viser at vindkraftaktører ikke bare bør søke etter forhold med høy vind, men heller se etter lokaliteter med optimale forhold. Vi må også se på andre forhold som kapasiteten i nettet, miljøbelastningene og konsekvensene for nabolaget.

Drømmeforhold innenlands

Det er generalsekretær i Norwea, Øyvind Isachsen, helt enig i:

– Mye vind er ikke alltid det beste. Jevn vind er også veldig fint. Flere steder innenlands i Norge har vi drømmeforhold. Vi kan bruke vindturbiner i klasse to og bare koble oss opp til eksisterende nett.

Han mener at svaret ikke er bare kjempeparker.

– Vi kan ikke bygge vindparker på alle holmer og skjær. Jeg tror at utbyggere må tenke på å bygge i forhold til nettet, da kan man både redusere nett apet og bidra til at det bygges færre nye kraftledninger.

– Svein Solhjell har et poeng. Turbulens, ising og ekstrem vind reduserer produksjonen langs kysten. I lange perioder har de fleste aktørene gått etter områder med den høyeste årsmiddelvinden. Det er ikke alltid de beste stedene, sier Arne Olsen, seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

På Jæren klager man over en planlagt vindpark: – Skal de få ødelegge dette landskapet?

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.