KRAFT

- Hvor ble det av vindmilliarden?

ENIGE: Vindkraftbransjen, Bellona og Zero er enige om at Enovas tildeling fra vindpotten er altfor lite i forhold til regjeringens mål om 3 TWh i 2010.
ENIGE: Vindkraftbransjen, Bellona og Zero er enige om at Enovas tildeling fra vindpotten er altfor lite i forhold til regjeringens mål om 3 TWh i 2010. Bilde: Scanpix
Jannicke Nilsen
16. des. 2008 - 18:50

Enova har tildelt 445 millioner kroner i støtte til utbygging og utvidelse av to vindkraftprosjekter.

– Dette er ikke nok. Bevilgningene må minst dobles. Gitt at de neste vindparkene koster like mye, trenger Enova nær 2,1 milliarder kroner i tillegg til det de har i dag for å nå sitt mål om å bygge ut 3 TWh fornybar energi innen 2010, sier Bellonas nestleder Marius Holm.

Les også:

Høg-Jæren vant vindpotten

Vindkraftforeningen Norwea er fornøyd med at vindkraftprosjektene Høg-Jæren Energipark og Mehuken 2 får investeringstøtte fra Enova, og mener tildelingen vil sikre i underkant av 0,3 TWh vindkraft.

Mer forsinket

Regjeringens mål er imidlertid 3 TWh i 2010, selv om myndighetene lenge har erkjent at dette målet ikke nås. Norwea mener imidlertid støttebeløpet Enova tildelte i dag vil forsinke måloppnåelsen ytterligere.

- Vi spør oss hvorfor Enova ikke har brukt hele milliarden de disponerte til vindkraft i år. Fortsatt mangler 1,9 TWh for å nå målet om 3 TWh vindkraft innen 2010, et mål som Stortinget satte seg allerede i 1999, sier generalsekretær Øivind Isachsen.

Samtidig mener Isachsen Norge går glipp av betydelig bygg- og anleggsvirksomhet.

- Mindre enn lovet

Miljøstiftelsen Zero mener alle vindkraftprosjekter som får rettskraftig konsesjon burde få støtte til å bygge ut.

- Dette er mindre penger enn det har vært lovet fra regjeringens side. Det er fint at Høg-Jæren og Mehuken nå kan bygge ut, men denne muligheten burde flere fått. At kun to parker nå får støtte viser at det er behov for et rettighetsbasert system, der alle parker med konsesjon får økonomisk støtte til å bygge ut. Vi trenger å få bygget ut alle de gode vindkraftprosjektene i Norge, sier daglig leder Einar Håndlykken.

Bellona og Vindkraftforeningen etterlyser grønne sertifikater, som de mener vil gi en mer stabil og forutsigbar støtte til fornybar energi.

Ikke bra nok

Regjeringen har lenge vært i samtaler med Sverige om et norsk-grønt sertifikatmarked, og Enovas investeringstøtte til vindkraft er ment å være en overgangsordning til et nytt støttesystem er på plass.

En framdriftsplan for hvordan rammeverket til et slikt sertifikatmarked skal se ut skal være klart innen 1. oktober 2009, har regjeringen tidligere lovet.

Fem fikk ingenting

– Dagens tilskudd fra Enova er ikke en fullgod overgangsordning, og vi vil fortsatt ha grønne sertifikat, sier Ane T. Brunvoll, leder i Bellonas energiavdeling.

- Investeringstøtte kommer ikke til å utløse like mye fornybar strøm som grønne sertifikater, og er derfor heller ikke den overgangsordningen klimaforliket lovet, sier Isachsen.

Søknadsfristen for Enovas vindpott gikk ut 15. september i år. I tillegg til Høg-Jæren og Mehuken ble det søkt om støtte for ytterligere fem prosjekter: Ytre Vikna, Tysvær, Kvitfjell, Nygårdsfjellet trinn II og Midtfjellet. Disse fikk ingenting i dag.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

For dyr vind

– Sju utbyggere konkurrerte om tilskudds-potten til Enova i denne runden. De øvrige prosjektene er foreløpig for dyre, ved at de gir for lite elektrisitet per støttekrone, sier avdelingsdirektør Øyvind Leistad i Enova til Stavanger Aftenblad.

Enova presiserer imidlertid at det kommer to nye runder med investeringsstøtte-tilsagn i 2009 og 2010. Selskaper som ikke nådde opp i år er ifølge Enova velkommen tilbake i de neste rundene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.