KRAFT

Vil ha mer kraft fra peltonturbinene

Øyvind LieØyvind Lie
5. sep. 2011 - 15:09

Turbinene er BKKs pengemaskiner der små endringer i virkningsgrad gir store utslag på inntektene.

Samarbeid

En doktorgradsstudent fra Universitetet i Bergen (UiB) har innledet et fireårig forskningssamarbeid med BKK der målet er å få mer kraft ut av peltonturbinene, skriver selskapet i en pressemelding.

– I dag har vi ikke gode nok metoder for å beregne virkningsgrad og slitasje på peltonturbiner. Jeg skal se nærmere på dette i samarbeid med BKK, og jeg håper at dette også kan bidra til mer effektive turbiner, sier Jesper Tveit, som tar doktorgraden sin ved Institutt for fysikk og teknologi ved UiB.

Peltonturbiner brukes ofte ved store fallhøyder og relativt små vannmengder. Evanger, som er BKKs største kraftverk, har tre peltonturbiner.

Les også: Rainpower: Til Peru med nyutviklet Peltonturbin

Bedre innkjøp

Tveit forklarer at han skal studere hvordan vannstrømmen oppfører seg inne i turbinhuset og lage matematiske modeller som gjør det mulig å simulere turbinene.

– Nye turbiner er kostbare, og kvaliteten betyr mye økonomisk for BKK. Bedre kunnskap vil være viktig for å kvalitetssikre innkjøpene og få utstyr med størst mulig virkningsgrad, sier han.

I BKK vil avdelingsleder Arne Småbrekke være veileder for Tveit, som er ansatt i BKK mens han studerer. Som en del av arbeidet vil han være ute i BKKs anlegg.

– Vi håper å få stor nytte av dette forskningssamarbeidet, både når det gjelder eksisterende peltonturbiner og ved innkjøp av nye. I tillegg er det positivt i seg selv å ha en slik tett relasjon til Universitet i Bergen, sier Småbrekke.

Les også: Industrien krevde full pris fra studenter

Mye penger

Prosjektet er en såkalt «Nærings-ph.d.», der et firma ansetter stipendiaten og Forskningsrådet gir økonomisk støtte.

Prosjektet er en del av en sterkere satsing på forskning og utvikling (FoU) i BKK Produksjon.

– BKK har et ønske om å være i front på kunnskapsutvikling innen kjerneområdene, ikke minst produksjon av vannkraft. Det kan ligge mye penger i små forbedringer på utstyr, sier Even Østgulen, som er ansvarlig for FoU-satsingen i BKK Produksjon.

Les også: Ny norsk-svensk kraftlinje: – Vi har ikke hørt et pip fra Statnett

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.