KARRIERE

Vil du bli ferskvanns-, nanovåpen- eller kroppsdelingeniør?

De ti nye ingeniørtypene.

Det vil bli behov for flere klimaingeniører i fremtiden.
Det vil bli behov for flere klimaingeniører i fremtiden. Bilde: colourbox.com
28. nov. 2013 - 08:21

Basert på undersøkelser og samtaler med ledere i norsk næringsliv har NITO Refleks definert ti nye ingeniørtyper som det vil bli stort behov for i fremtiden.

  • Miljøtransportingeniør – Tettere befolkede områder og mer urbanisering vil føre til mer miljøvennlige transportløsninger i tillegg til bil, tog og fly.
  • Værstyringsingeniør – I fremtiden kan det være mulig å styre været ved hjelp av ingeniørkraft.
  • Kroppsdelingeniør – Mer samarbeid mellom ingeniører og helsesektoren vil kunne føre til utvikling av kompetanse på nye kroppsdeler til mennesker som er syke eller skadde.
  • Ferskvannsingeniør – Det kan bli mangel på vann i fremtiden og behov for ingeniørløsninger for rensing, omgjøring av saltvann til ferskvann og frakt av ferskvann.
  • Vind- og bølgeingeniør – Det vil bli behov for mer kunnskap om alternative energikilder som vind og bølger.
  • Romreiseingeniør – Fremtiden ser åpen ut for reiser i verdensrommet hvis kostnadene går ned.
  • Karbonfangstingeniør – Fremtiden trenger ingeniører som vil jobbe med å fange karbon i stedet for å slippe den rett ut igjen.
  • Nanovåpeningeniør – Det kan bli mer samarbeid mellom nanoingeniører og våpeningeniører som vil føre til for eksempel nanovåpen eller små roboter.
  • Simuleringsingeniør – Mer bruk av 3D-teknologi gjør at simuleringsverktøyene blir mer avanserte og pålitelige.

Les også: Toppstudentene går fra finans til teknologi

Få jobber til klimaingeniører

Teknologiansvarlig i Zero, Marius Gjerstad, sier til Teknisk Ukeblad at det vil bli større behov for klimateknologer fremover.

– Det vil være behov for ingeniører som kan løse alt fra utslippsfrie ordninger, elektriske biler, miljøvennlige hus til alternative energikilder. Vi trenger studenter som utdanner seg innenfor relevante fag for å løse klimautfordringer.

Gjerstad, som selv er utdannet sivilingeniør i energi og miljø ved NTNU, sier at det allerede er utdannet mange klimateknologer, men at etterspørselen etter den type kompetanse ikke er så stor.

– Det er ikke nok med utdanning. Det er generelt for få jobber og bedrifter som ansetter klimaingeniørene. Oljebransjen er med på å trekke til seg svært mye av den kompetansen.

Les også: FORNYBAR ENERGI: 11 ledige jobber, OLJE OG GASS: 573 ledige jobber

Trenger flere med helseutdanning

Beregninger i rapporten "Forecasting demand and supply of labour by education" fra Statistisk sentralbyrå viser hva slags kompetanse det kan være behov for i fremtidens arbeidsmarked.

Rapporten spår at det vil være høyere tilbud enn etterspørsel etter ingeniører med bachelorgrad, sivilingeniører og andre teknologer de neste 20 årene.

Det forutsettes at trenden med høye søkertall og lavt frafall fra disse fagene vil fortsette.

Les også: Sjekk fremtidens behandlinger på sykehuset

Vanskelig å forutsi

Forskningssjef i SSB, Nils Martin Stølen, sier at rapporten ikke presiserer hvilken ingeniørkompetanse vil være behov for.

– Med unntak av at vi har noen mer spesialiserte opplegg hvor vi ser på tilbud og etterspørsel etter ulike typer lærere og helsepersonell, har vi ikke utarbeidet framskrivinger for mer detaljerte grupper enn det som står omtalt, sier Stølen.

Stølen legger til at det kan være problematisk å gi presise anslag for etterspørsel fordelt på sivilingeniører, ingeniører og andre personer med realfagsbakgrunn, da det er en glidende overgang mellom den kompetansen som behøves i mange jobber.

Les også: Dette blir vinnerne i fremtidens arbeidsmarked

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.