KRAFT

Vil bygge kraftlinje med fire trafostasjoner

SKJEMMER NATUREN: Da konsesjonssøknaden ble levert for ett år siden, skapte den store protester. Den nye søknaden kommer også til å skape bruduljer siden kraftlinjene skal gjennom noen av landets mest ettertraktede naturområder for turister.
SKJEMMER NATUREN: Da konsesjonssøknaden ble levert for ett år siden, skapte den store protester. Den nye søknaden kommer også til å skape bruduljer siden kraftlinjene skal gjennom noen av landets mest ettertraktede naturområder for turister. Bilde: Goggle Earth
Anders J. Steensen
27. mars 2008 - 22:46

Den nye konsesjonssøknaden omfatter et tillegg til den tidligere omsøkte 420 kV kraftlinjen som vil gå fra Fardal i Nordfjord, til Sogndal, videre over til Høyanger, derfra til Ålfoten i Bremanger kommune, før den føres inn i Møre og Romsdal og til Ørstad.

Derfra vil kraftlinjen går i Ørskog, rundt 40 kilometer fra Ålesund.

På grønne master?

Tillegget omfatter fire nye transformatorstasjoner. hele linjen føres i luftspenn.

Les også:

Åslaug Haga: - Ingen saker uten konflikt

Statnett sier i en pressemelding at denne linjen vi legge til rette for en utbygging av ny fornybar energi på denne delen av Vestlandet og sikre kraftforsyningen i Midt-Norge.

Det gjøres gjennom å etablere fire nye transformatorstasjoner, henholdsvis i Sogndal, Ålfoten, Høyanger og Ørstad. På disse stedene vil det være mulig å koble inn andre kraftkilder.



Flere småkraftverk

Transformatorstasjonen ved Ørstad vil overflødiggjøre dagens 132 kV linje til Nordfjordeid. Denne 30 kilometer lange strekningen kan rives i sin helhet, dersom NVE gir konsesjon til at linjen føres gjennom Ørstad.

Ved Ålfoten transformatorstasjon vil framtidig planlagt småkraft i Nordfjord og vindkraft kunne fases inn i nettet.

River mindre linjer

Med transformatorstasjonen i Høyanger vil eksisterende 132 kV linjer mellom Fardal og Høyanger samt Moskog og Høyanger kunne rives. Samtidig påpeker Statnett at det vil gjøre det mulig for Hydro å virkeliggjøre utvidelsesplanene ved aluminiumsverket.

Transformatorstasjonen i Sogndal er planlagt lagt langt fra bebyggelse, samtidig kan dagen transformatorstasjon i Fardal rives. Dette vill redusere støyplagene for folk i Fardal, uten at det vil påføre befolkningen i Sogndal nye støyplager.

Les også: Krangler om bildebruk av kraftlinjer

Sikre kraftforsyningen

Hovedhensikten med hele linjen er å sikre tilstrekkelig elektrisk energi til Møre og Romsdal, som i dag har et underskudd på kraft. Dette underskuddet vil øke i takt med synkende trykk i Ormen Lange-feltet, som må sette i drift fire 12,5 MW kompressorer om åtte år for å opprettholde produksjonsvolumene.



Helt uakseptabelt

– Jeg ser at det er gjort noen justeringer på den opprinnelige søknaden. Dette endrer ikke på realitetene – at kraftlinjen vil medføre store uakseptable naturinngrep. Uansett hvordan denne linjen strekkes vil det føre til store konflikter, sier Lars Haltbrekken.

Han ønsker en skikkelig utredning for mulighetene for å legge en sjøkabel på strekningen.

– Jeg vet at Statnett sier det er for dyrt, og for vanskelig. Men siden de klarer å legge en kraftledning fra Nederland til Norge bør jo Statkraft også klare å legge en sjøkabel mellom to fjorder i Norge, sier Haltbrekken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.