KRAFT

Krangler om bildebruk av kraftlinjer

Jannicke Nilsen
31. aug. 2007 - 14:27
Vis mer

Norges vassdrags- og energiverk (NVE) innkalte i dag til en pressekonferanse for å klare opp i det de mener er feilaktige opplysninger og påstander kraftledningsbygging i norsk natur.

50.000 postkort med bilde av naturskjønne Geirangerfjorden, skjendet av en gigantisk høyspentmast i Hardanger og kraftledninger over Geirangerfjorden, har sirkulert rundt om i landet den siste uken.

Skjev debatt

– Det har pågått en skjev debatt, og det er vår oppgave å få fram alle fakta i saken. Begrepet monstermaster har dukket opp som om dette er en helt ny type master. Men de er brukt mange steder i landet de siste 50 årene, sa NVE direktør Agnar Aas.

NHO og DNT på sin side kvitterte med å sette spørsmålstegn ved rollen til NVE.

– Vi setter stor pris at NVE tar den store motstanden mot kraftlinjer på alvor, men man skulle tro det var tiltakshaver og ikke konsesjonsmyndigheten som snakket, sa direktør Hilde Ch. Solheim i NHO Reiseliv etter pressekonferansen.

Kritisk til bildebruk

Postkortaksjonen til Den Norske Turistforening (DNT) og NHO Reiseliv har satt sinnene i kok hos Statnett, som planlegger å bygge 420 KV kraftlinjer mellom Sima i Eidfjord og Samnanger i Hardanger, fra Ørskog på Sunnmøre til Fardal i Sogn og fra Evje til Holen i Setesdalen.

DNT, NHO Reiseliv og berørte kommuner vil at kraftledningene skal legges i kabler under jorda og havbunnen, for å skåne naturverdiene. Av hensyn til miljøet, turistnæringen og lokalt næringsliv.

– Vi har ingen søknad om konsesjon hos oss, som vist på dette bildet, sa Aas og pekte på et bilde av naturskjønne Geirangerfjorden med en svær kraftledning over, som har stått på trykk i forbindelse med en kritisk artikkel i DNTs blad Fjell og Vidde.

Avsporing

Statnett mener bildet skaper inntrykk av at de vil bygge kraftledninger i Geiranger, men sier de ikke har noen planer om å bygge i verdensarvområdet.

DNT mener imidlertid en del av utbyggingen vil berøre randsonen til verdensarvområdet, og at det vil være i strid med de strenge retningslinjene fra UNESCO for verdensarvområder.

– NVE og Statnett er snevre når de henger seg opp i vår bildebruk, det er en avsporing i debatten. Vi ville vise folk flest at Statnetts planer vil berøre fire sidefjorder av Hardangerfjorden og vil synes i Geirangerfjorden, ikke komme med detaljert, uforståelig saksinformasjon, sier DNTs Olav Nybo, som beskriver postkortkampanjen som "et spisset virkemiddel".

Etterlyser objektivitet

NVEs bildebruk av høyspentmaster i norsk natur fikk også gjennomgå.

– De viser idylliske bilder av usynlige kraftledninger i motlys. Fagligheten til NVE er bedre kledd med en mer objektiv presentasjon, sa NHOs Solheim.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

På pressekonferansen ville NVE gi en presentasjon av fakta i kraftledningsdebatten, blant annet om konsekvenser av luftledninger og kabler. Aas brukte også tid på å forklare at jordkabler heller ikke er uproblematisk i forhold til naturinngrep.

Kabel ikke konfliktfritt

– Hvis kraftledningen på strekningen Ørskog-Fardal skal legges i fjorden må vi legge seks kraftledninger parallelt for at den skal bli effektiv nok. I tillegg til en permanent vei på siden av kablingen. Kabelen blir dekket med gress, men vi som er kjent med vestlandsnatur, vet at dette heller ikke er et konfliktfritt tiltak, sa Aas.

En sjøkabel med likestrøm krever blant annet også to store likeretterstasjoner på land, en på hver side av fjorden. Aas trakk fram likeretterstasjonen på Feda, som har en grunnflate på 25 000 kvm, som tilsvarer en halv fotballbane.

– Dessuten hindrer lange sjøkabler at vi får oppgradert og sanert en stor del av det regionale nettet, sa Aas.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.