PODKAST

Vi trenger mye mer bærekraftig mat

Bioteknologi er svaret på mange av de store spørsmålene rundt mat, ressurser og hva som skjer når klimaet endrer seg veldig raskt.

Sigrid Bratlie har doktorgrad i molekylærbiologi og er selverklært vitenskapsentusiast.
Sigrid Bratlie har doktorgrad i molekylærbiologi og er selverklært vitenskapsentusiast. Foto: Odd Ricahrd Valmot
27. feb. 2020 - 20:30

Verden får stadig flere munner å mette. Det legger et enormt press på jorda og de begrensede ressursene vi tross alt har. Noe må skje, og fagsjef for genteknologi i Landbrukssamvirket, Sigrid Bratlie, peker i dagens podkast på noen av svarene.

Hun er tidligere seniorrådgiver i Bioteknologirådet, har doktorgrad i molekylærbiologi og er selverklært vitenskapsentusiast. Som om ikke det var nok er hun også spesialrådgiver i Kreftforeningen for genteknologi og persontilpasset medisin.

Bratlie peker på to viktige trender som er viktige for alle som ikke orker tanken på bare å spise planter. Den ene handler om planter, men om å tilpasse dem slik at de i det minste smaker kjøtt. Den andre om å dyrke kjøtt i laboratorium. Får vi til det i stor skala, og billig nok, kan vi redusere arealene som i dag går med til dyreavl voldsomt.

Må få planter til å tåle klimaendringene

Men det er ikke nok. Vi må også bruke bioteknologi for å få planter og dyr til å tåle klimaendringene som skjer i et så høyt tempo at ikke engang evolusjonen henger med. Kanskje kan vi forbedre både næringsinnhold og utbytte i samme slengen?

Og så må vi sørge for at sykdommer ikke ødelegger avlinger uten et voldsomt forbruk av sprøytemidler. Det kan være mulig å gjøre poteter motstandsdyktige mot tørråte, som til tross for intensiv og kostbar sprøyting, ødelegger for 60 millioner kroner årlig her i landet.

Bioteknologi, brukt riktig, kan tilby mange løsninger på fremtidens behov til glede for mennesker og naturen rundt oss.

 

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Podkasten Teknisk Sett

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett. Produsent er Sebastian Storvik.

Følg vår nye side på Facebook!

Hvis du abonnerer på Teknisk sett på iTunes, Spotify eller en annen app, kan du laste ned og lytte til nye episoder hver uke. Vi legger normalt ut nye episoder torsdag ettermiddag, slik at du for eksempel kan laste den ned og høre på vei til jobben på fredager.

Mer podkast fra Teknisk Ukeblad Media

Hør gjerne også vår søsterpublikasjons nye podkast Dobbeltklikk. En podkast om IT, av Digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.