KRAFT

– Vi har verdens største leverandører som garanterer et utslippfritt gasskraftverk

Men Olje- og energidepartementet mener Sargas' teknologi er for umoden til å få støtte.

Olje- og energidepartementet sier nei til å gå sammen med EU og støtte Sargas' fangst og lagring av CO2 ved Elnesvågen i Møre og Romsdal.
Olje- og energidepartementet sier nei til å gå sammen med EU og støtte Sargas' fangst og lagring av CO2 ved Elnesvågen i Møre og Romsdal. Bilde: Industrikraft Møre
Øyvind LieØyvind LieJournalist
5. juli 2013 - 17:20

Det norske selskapet Sargas søkte sammen med det litauiske oljeselskapet Minijos Nafta om 200 millioner euro fra EUs støtteprogram for fangst og lagring av CO2.

Planen var å bygge et gasskraftverk med rensing ved Elnesvågen i Møre og Romsdal, og frakte den fangede CO2-en til Litauen i skip.

Med seg på laget hadde de General Electric, Daewoo fra Sør-Korea og SNC-Lavalin fra Canada.

I skip

Fra åpningen i 2018 skulle 763 000 tonn CO2 årlig fraktes i skip til Litauen.

Derfra skulle den fraktes videre i rør til et oljefelt hvor den skulle injiseres for å få ut vanskelig tilgjengelig olje.



En forutsetning for å få støtte fra EU er imidlertid at de involverte landene bidrar med et like stort beløp. Derfor søkte Sargas om 100 millioner euro i støtte fra både Norge og Litauen.

Les  også: Her kommer verdens første kullkraftverk nesten uten CO2-utslipp

OED sier nei

Nå har imidlertid OED satt en stopper for planene. I avslagsbrevet fra OED til Sargas, som Teknisk Ukeblad har sett, skriver departementet at de i samarbeid med relevante instanser har foretatt «en grundig vurdering av søknaden».

Ifølge brevet er det flere elementer ved prosjektet som gjør at det kan være interessant å følge videre fremover.

Men «på det nåværende stadium vurderes imidlertid søknaden som umoden for de krav som EU-kommisjonen stiller for at prosjekter skal være aktuelle for støtte», skriver OED.

Les også: Vil fange CO2 med grafén

Få detaljer

Det skal ifølge departementet være «flere sentrale prosjektrelevante problemstillinger og elementer» som det ikke er tilstrekkelig gjort rede for eller besvart i søknaden».

«Departementets samlede vurdering er på denne bakgrunn at prosjektet trenger mer tid for å kunne gi svar på uavklarte problemstillinger, og det informeres derfor om at MoreCCS ikke vil bli fremmet som søker på NER300-ordningen innen fristen 3. juli 2013», heter det i brevet.

Les også: Slik fanger de CO2 med salt

– Uvirkelig

Administrerende direktør Henrik Fleischer i Sargas er svært kritisk til avgjørelsen.

– Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Vi har verdens største leverandører som garanterer et utslippsfritt gasskraftverk, vi dokumenterer at vi har en ren verdikjede og at vi har investorer som vil være med. At man da får beskjed om at prosjektet er for umodent, det blir nesten litt uvirkelig, sier Fleischer til Teknisk Ukeblad.

Bellona-leder Frederic Hauge går enda lenger i sin kritikk av OEDs avgjørelse

– Jeg er kanskje ikke så forbauset, for ved å si ja ville regjeringen innrømmet sin egen udugelighet på Mongstad, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Avgjørelsen er beklagelig. EU-programmet er ment for å få fram nye teknologier, så jeg er skuffet over at regjeringen så lettvint avslår dette, sier Hauge.

– Hva tror du er grunnen for avslaget?

– Vi opplever at dagens OED er svært bakstreversk når det gjelder CO2-håndtering. Jeg opplever det ikke minst i forhold til skandalen rundt Mongstad. De vil ikke ha andre prosjekter som viser hvor mye billigere det kan gjøres. Det er dessuten helt umulig å få OED til å forholde seg til energi- og miljøspørsmål som kommer fra EU, sier han.

– Uklart strømbehov

Etter å ha blitt gjort kjent med kritikken fra Sargas og Bellona forsvarer statssekretær Ane Hansdatter Kismul i OED avgjørelsen.

Hun understreker at det er positivt at det arbeides med prosjekter for fangst og lagring av CO2 i Norge, men at Sargas' prosjekt er for umodent og ikke oppfyller de kriterieene som er nødvendig for at Norge kan forplikte seg ovenfor EU for videre støtte.

"Det er flere elementer som bidrar til denne vurderingen. For eksempel er det ikke avklart hvem som skal investere i gasskraftverket som er planlagt, det foreligger ikke avtaler om kjøp av gass, og det er også uklart hva slags behov strømmen fra kraftverket skal dekke", skriver Kismul i en epost til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Norsk gasskraft taper mot sol og vind i Tyskland

 Dette bølgekraftverket dukker unna stormen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.