PODKAST

Vi har for få digitale voktere: 60 prosent av dem som blir angrepet slår seg konkurs

Skal vi skape de arbeidsplassene landet trenger må vi utdanne flere digitale voktere, mener NHO.

Bekymringsfullt: Direktør for politikk i NHO og tidligere rektor ved NMBU, Mari Sundli Tveit, mener vi må gjøre noe med datasikkerhet for å legge til rette for alle de ufødte bedriften4 Norge trenger det neste tiåret.
Bekymringsfullt: Direktør for politikk i NHO og tidligere rektor ved NMBU, Mari Sundli Tveit, mener vi må gjøre noe med datasikkerhet for å legge til rette for alle de ufødte bedriften4 Norge trenger det neste tiåret. Foto: Odd Richard Valmot
29. okt. 2020 - 20:30

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Podkastpromobilde

NHO har lagt fram en analyse om norske muligheter i den gigantiske omstillingen Norge må igjennom de neste ti årene. Det er ikke lite vi skal igjennom.

Vi må skape 250.000 jobber i privat næringsliv. Mange av disse jobbene vil bli digitale, dessverre med innbakt sårbarhet. Digitale trusler står i kø, men vi har ikke noe valg.

Dette må vi klare, sier direktør for politikk i NHO, og tidligere rektor ved NMBU, Mari Sundli Tveit.

Men det blir ikke lett. Hun peker på at vi utdanner 11.000 med ekspertkompetanse, mens vi trenger 15.000. Et slikt utdanningsgap er det ikke bra å leve med. Dessuten kan ikke alle norske selskaper holde seg med nødvendig ekspertise. Derfor må vi fylle på med kurs og etterutdanning mener NHO.

Årlig koster det 1,2 milliarder kroner å rette opp informasjonstapet etter lyssky digitale virksomheter, selv om vi neppe kjenner det totale skadeomfanget. Pengetapet er sannsynligvis mye større. Hele 44 prosent av slike innbrudd oppdages ved en tilfeldighet. Årlig må en lang rekke små og mellomstore bedrifter legge ned virksomheten etter å ha blitt angrepet.

Sundli Tveit slår et slag for Norsk Industris veikart for hvordan selskaper best går fram for å stå bedre rustet.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Jonny Hesthammer i Norsk Kjernekraft AS.
Les også

NHO sier nei til kjernekraft. Norsk Kjernekraft søker om medlemskap for andre gang

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.