FORSVAR

Tror mistenkt kinesisk skip ble skygget langs norskekysten

Orlogskaptein og forsker Tor Ivar Strømmen mener trafikkdata viser at skipet som er mistenkt for gassrørlekkasjen i Østersjøen ble skygget da det passerte utenfor norskekysten.

New New Polar Bear fotografert i Kaliningrad 6. oktober etter seks ukers seiling fra Kina. Skipet gikk deretter til St. Petersburg. Skipet er ett av  flere i flåten til Hainan Yangpu NewNew Shipping Co. som skal gå regelmessig gjennom Nordøstpassasjen.
New New Polar Bear fotografert i Kaliningrad 6. oktober etter seks ukers seiling fra Kina. Skipet gikk deretter til St. Petersburg. Skipet er ett av flere i flåten til Hainan Yangpu NewNew Shipping Co. som skal gå regelmessig gjennom Nordøstpassasjen. Foto: Telegram
Magnus RossMagnus RossJournalist
1. nov. 2023 - 08:29

Ifølge Reuters skal kystvaktskipet KV «Sortland» ha skygget det kinesiske skipet i omkring 15 timer mens det seilte langs norskekysten utenfor Vestlandet, åtte dager etter hendelsen i Finskebukta. Nyhetsbyrået viser til data fra tjenesten Marine Traffic.

– Jeg er helt sikker på at «New New Polar Bear» ble skygget av Kystvakten. Vi har blant annet Marine Traffic, som viser at Kystvakten lå hakk i hæl, i tillegg til at andre opplysninger underbygger det, sier forsker på sjømaktsteori ved Sjøkrigskolen, orlogskaptein Tor Ivar Strømmen til VG.

Han mener det er sannsynlig at allierte varslet norske myndigheter om mistanken mot skipet, og at det dermed ble iverksatt skygging.

Jonny Karlsen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) har gitt en generell uttalelse til avisen.

– Uten at jeg ønsker å gå i detalj i denne saken, kan vi si at en del av den økte beredskapen skal sørge for fortsatt god oversikt og tilstedeværelse i våre havområder. Beskyttelse av olje- og gassinstallasjonene i Nordsjøen er høyt prioritert, sier Karlsen til VG.

Manglet anker

Finske myndigheter mistenker at det kinesiske containerskipet New New Polar Bear kan ha dratt ankeret etter seg og skadet gassrørledning Balticconnector og fiberkabler natt til 8. oktober.

24. oktober opplyste det finske politiet at det hadde blitt funnet og hevet et anker på havbunnen like ved det ødelagte gassrøret Balticconnector. Det kinesiske containerskipet ble observert i Arkhangelsk nord i Russland samme dag. Da manglet det ett av to ankere.

Energiminister Terje Aasland mener kjennelsen om midlertidig forføyning kan få stor betydning for oljeprosjektene Tyrving og Yggdrasil om den ikke blir omgjort.Her fra da Greenpeace og Natur og ungdom demonstrerte utenfor departementet etter godkjennelsen av 19 nye oljeprosjekter.
Les også

Mener kjennelse kan få «stor betydning» for oljeutbygginger – dersom den ikke blir omgjort

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.