KLIMA

Klimaorganisasjoner vant søksmål mot staten om tre oljetillatelser

Greenpeace og Natur og Ungdom fikk medhold på alle punkter i Oslo tingrett i søksmålet mot staten om tillatelser til utbygging av tre oljefelt. Energiministeren er uenig.

– Dette er en forventet, og knusende seier, sier Greenpeace-leder Frode Pleym. Her er han i retten sammen med leder Gina Gylver i Natur og Ungdom.
– Dette er en forventet, og knusende seier, sier Greenpeace-leder Frode Pleym. Her er han i retten sammen med leder Gina Gylver i Natur og Ungdom. Foto: Emilie Holtet/NTB
18. jan. 2024 - 16:06

Tingretten slo torsdag fast at alle tre tillatelsene er ugyldige. Ifølge dommen har staten brutt såkalte utredningskrav ved godkjenning av olje- og gassfeltene Tyrving, Breidablikk og Yggdrasil i Nordsjøen.

Organisasjonene mente at statens tillatelser brøt med krav fra Høyesterett fra et annet klimasøksmål, som gikk i retten fra 2017 til 2020. Da slo Høyesterett fast at staten må utrede konsekvensene av tillatelser til utvinning av olje og gass. Det hadde staten ikke gjort for de tre oljefeltene.

– Dette er en forventet og knusende seier, sier Greenpeace-leder Frode Pleym til VG.

Natur og Ungdom- leder Gytis Blazeviciu var tydelig rørt da organisasjonene holdt en pressekonferanse om seieren.

– Det er en glede å stå her i dag med Oslo tingrett sin dom i hendene, sier han.

Aasland vurderer anke

Energidepartementet ga tillatelser til utbygging og drift av oljefeltene etter at dommen fra Høyesterett hadde falt. Energiminister Terje Aasland (Ap) er ikke enig i dommen.

– Vi mener at saksbehandlingen har vært i tråd med regelverket. Vi er uenige i dommen og kjennelsen om midlertidig forføyning. Basert på dette vil vi vurdere å anke, sier Aasland til NTB.

De skal nå gå nøye igjennom dommen. De mener at det er tilstrekkelig at forbrenningsutslipp er vurdert på et mer overordnet nivå.

Forutsetter stans i produksjon

Staten dømmes til å betale en erstatning og sakskostnader for 3.260.000 kroner til Natur og Ungdom og Greenpeace.

Dommen bør få umiddelbare følger, ifølge Pleym.

– Vi forutsetter at produksjonen på feltet Breidablikk stanses umiddelbart. Vi krever stans i all utbygging, slik som dommen slår fast, i de andre feltene, Yggdrasil og Tyrving, sier han.

Pressetalsperson Gisle Ledel Johannessen i Equinor har følgende å si:

– Vi er ikke selv part i rettssaken og har ikke fått satt oss inn i dommen ennå. Vi vil forholde oss til norske myndigheter og oppfølgingen av saken videre, sier han.

SV og MDG jubler

Miljøpartiet De Grønne omtaler dommen som «en historisk jubeldag».

– Hurra for Greenpeace og Natur og Ungdom som med dette har bevist at norsk oljepolitikk er ulovlig, sier partileder Arild Hermstad i MDG til NTB.

SV mener at dommen får stor betydning for norsk petroleumsvirksomhet.

– Tiden hvor regjeringen kan fortsette sin klimafiendtlige oljeaktivitet er forbi. Nå kan ikke regjeringen lenger drive tut og kjør i oljepolitikken, uten å ta hensyn til klimaet, sier Lars Haltbrekken i SV til NTB.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) mener dommen i klimasøksmålet kan ha konsekvenser for langt flere oljefelt enn de tre som omfattes av selve søksmålet.
Les også

– Dette har konsekvenser også for andre oljeutbygginger

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.