KRAFT

Verdens største solvarme-kraftverk griller fugler i luften

En fugl blir svidd hvert andre minutt.

19. aug. 2014 - 15:07

"Streamers" kaller lokalbefolkningen dem, når brennende gjenstander faller og tegner striper av røyk på den blå himmelen over det gigantiske solkraftverket midt i Mojave-ørkenen.

Mange av stripene må stamme fra brennende fugler, konkluderer amerikanske føderale etterforskere. Etter mange bekymringsmeldinger besøkte etterforskere Brightsource Energys enorme solkraftverk (392 MW) ved Ivanpah Dry Lake i den amerikanske ørkenen.

Les også: 173.500 datastyrte speil gir strøm nok til 140.000 hjem

Hvert andre minutt

Der observerte etterforskerne brennende fugl hvert andre minutt. I etterkant spriker anslagene om hvor omfattende fugledøden er som følge av Ivanpah-anlegget.

Beregningene antyder alt fra 2000 døde fugl i året til hele 28.000. Det største anslaget stammer fra miljøorganisasjonen Center for biological divercity.

Med en prislapp på over 13 milliarder kroner, og nok et tilsvarende gigantanlegg på tegneblokken, gir problemene hodepine for blant annet Brightsource Energy. Også NGR Solar og Google er medeiere i parken.

Les også: Professorens batteri kan bli like stort som en enebolig

Brennes i lufta: Arbeidere ved Ivanpah-anlegget i Mojave-ørkenen kaller de brennende fuglene som daler fra himmelen for
Brennes i lufta: Arbeidere ved Ivanpah-anlegget i Mojave-ørkenen kaller de brennende fuglene som daler fra himmelen for

Tiltrekker insekter

Ivanpah-anlegget har 137.500 heliostater, som hver har to store speil.

Det er på det rene at fugl flyr inn i de 347.000 speilene som står vinklet mot og reflekterer sollys til de høye oppsamlingstårnene på anlegget.

Lyset tiltrekker insekter, insekter tiltrekker insektspisende fugl, som igjen tar fyr når de treffer brennpunktet til speilene.

Noen fugler er allerede døde når de treffer jorden, andre har forbrente halevinger og annen fjærprakt og klarer ikke ta til seg mat og vann.

Les også: Tyske forskere: Batterier til solcellestrøm kan være livsfarlige

Bremser nye park-planer

– Dødsfallene er alarmerende. Det er vanskelig å si om det skyldes plasseringen eller teknologien. Det er behov for å utvise varsomhet, sier Garry George til Huffington Post.

George er fornybardirektør ved California-fløyen til The Audubon Society, som jobber for å bevare og restaurere naturlige økosystemer.

Etter at føderale etterforskerne besøkte parken ble myndighetene i California anbefalt å stanse Ivanpah-operatørens søknad om å etablere en enda større park i en langt mer utsatt del av California.

I den nye parken, som skal få en totaleffekt på 500 MW, skal soltårnene etter planen bli nesten dobbelt så høye som i Ivanpah-anlegget. Der soltårnene på Ivanpah er 140 meter høye, skal tårnene i det planlagte Palen-prosjektet øst i Coachella Valley ha oppsamlingstårn på over 228 meter.

Det bekymrer piloter.

– Å fly i nærheten av (Ivanpah-)anlegget genererte det sterkeste, mest gjennomtrengende lyset jeg har sett i min luftfartkarriere, og jeg har fløyet siden 1986, skrev Gary Cathey, sjef for luftfartsdivisjonen i delstatens transportdepartement til delstatens energikommisjon da de vurderte Palen-prosjektet.

– (...) jeg måtte skjerme øynene mine med hånden, samtidig som jeg scannet området for andre fly, mens vi kjørte østover, skrev Cathey i en epost til energikommisjonen, ifølge Desert Sun.

Les også: Vil dekke veiene med «smarte» solcellepaneler

Mange hundre grader: I de tre soltårnene varmes vann til damp, som genererer elektrisitet via en generator. 140.000 amerikanske hjem får elektrisitet fra kraftverket (NB: Amerikanske husholdninger har ikke samme strømforbruk som norske, red.anm.)
Mange hundre grader: I de tre soltårnene varmes vann til damp, som genererer elektrisitet via en generator. 140.000 amerikanske hjem får elektrisitet fra kraftverket (NB: Amerikanske husholdninger har ikke samme strømforbruk som norske, red.anm.)

Leter etter løsninger

Det nye Palen-anlegget skal også ligge i gjennomfartsåre for fugler mellom Colorado River og Californias største innsjø, The Salton Sea.

Ifølge Californias energikommisjon kan den nye parken bli fire ganger mer dødelig for fuglelivet enn det eksisterende Ivanpah-anlegget.

Brightsource Energy leter nå etter metoder for å skremme fugl fra å fly inn på anleggene.

De sjekker i øyeblikket om spesielle lys eller lyder kan holde fugl unna. Metodene tilsvarer forsøkene Statkraft har og har hatt for å holde havørn og annen fugl unna turbinene i Smøla vindpark.

– Vi tar dette problemet veldig alvorlig, sier Jeff Holland, talsmann for NGR Solar og Carlsbad, California, en av de tre selskapene bak parken.

Google, en av de andre eierne, avviste ifølge Huffington Post å kommentere saken.

Les også:

Kan UV-lys brukes som usynlig fuglegjerde rundt vindparker?

Prisen for å male åtte vindturbiner: 750.000 kroner

Vindkraftverk kan tvinges til å redusere produksjonen for å unngå fugledød

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.