Flytende havvind

Verdens største havturbin blir norsk. Aker Solutions får 124 millioner kroner i Enova-støtte

Enova gir støtte til Aker Solutions for å industrialisere flytende havvind.

OO-Star Wind Floater skal bygges av blant andre Aker Solutions.
OO-Star Wind Floater skal bygges av blant andre Aker Solutions. (Illustrasjon: Dr. Techn Olav Olsen)

Enova gir støtte til Aker Solutions for å industrialisere flytende havvind.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Verdens største flytende havturbin blir norsk: I dag, onsdag, får Aker Solutions 124 millioner kroner i støtte fra Enova for å bygge den såkalte OO-Star Wind Floater.

– Det blir verdens største flytende havvindturbin når den blir installert, bekrefter sjefingeniør Hans-Kristian Alveberg, i Aker Solutions overfor Teknisk ukeblad (TU).

Byggingen skal skje i tørrdokken til Wergelandgruppa i Gulen, og kraftturbinen er ventet å være klar til bruk allerede neset år.

Helt nytt design

– Norge og verden trenger mer fornybar kraft. Flytende havvind kan bli en enorm energiressurs hvis vi lykkes i å redusere kostnadene, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova, til TU.

Målet er å skape et design for flytende havvind som er rimelig å industrialisere og masseprodusere.

OO-Star Wind Floater under testing hos Sintef Ocean. Foto: Dr. tech. Olav Olsen.

– Det er nettopp slike prosjekter vi trenger for å lære mer om hvordan konstruksjon av flytende havvind kan gjøres billigere og mer effektivt, sier klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide til TU. Han gratulerer Aker Solutions med tildelingen.

Mens bunnfast havvind allerede er lønnsomt i flere land, er flytende havvind fortsatt på eksperimentstadiet. Den nye havturbinen utnytter et unikt design med halvt nedsenkbare pongtonger i betong. Designet bygger på erfaringer fra flytende borerigger og er utviklet av det norske ingeniørselskapet Dr.techn. Olav Olsen.

– Det er en ny og spennende fase for oss å se det bli realisert, sier Olav Weider, som er administrerende direktør i Dr.techn. Olav Olsen.

Ved produksjon og forflytning fylles pongtongene med luft. Dermed unngår man et dypt understell, og man får et design som er lett å flytte og ta på slep.

I tillegg til Aker Solutions og Dr.techn. Olav Olsen er ti andre selskaper med i samarbeidet om å bygge havturbinen. Aker Solutions skal bygge selve flyteren, mens Unitech Offshore skal levere de undersjøiske kablene. Blant andre deltakere i prosjektet, som kalles Flagship, er Kværner, det spanske energiselskapet Iberdrolaog og DNV GL.

Planlegger for 50 til

En modell av OO-Star Wind Floater er allerede gjennomtestet ved Sintef-Oceans laboratorium i Trondheim. Nå skal modulen bygges i full størrelse og testes ut ved testanlegget for offshore vind utenfor Karmøy.

Ifølge Aker Solutions kan havturbinen være ferdig bygd og klar for testing allerede i tredje kvartal 2022. Deretter er målet å lage en strømlinjeformet produksjonslinje.

– Det er i dag en stor kostnadsforskjell for flytende i forhold til bunnfast havvind. Her vil utvikling, forenkling og standardisering bidra til lavere kostnader. Dette vedtaket er derfor i tråd med Enovas oppgave, som er å støtte utvikling av teknologi for morgendagens grønne Norge, sier Enova-direktør Nils Kristian Nakstad til TU.

I tillegg til Enova har EU gitt 25 millioner euro (ca. 290 millioner kroner) i støtte til Flagship-prosjektet.

Administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova mener verden trenger mer fornybar kraft. Foto: Lasse Berre

– En av oppgavene vi har fått fra Enova og EU, er å se på mulighetene for serieproduksjon av OO Star Wind Floater, med en produksjon av 50 enheter. Da vil vi vurdere byggesteder både i Norge og ellers i Europa, sier prosjektleder Ellen Grete Andersen i Aker Solutions.

Bruken av betong i understellet gjør det mulig å bygge flyteren mange steder i verden ved hjelp av lokale råvarer. Det gir teknologien større spredningspotensial.

Konkurransen om å utvikle flytende havvind er stor, og mange er kjent med Equinors Hywind Tampen prosjekt, som består av 11 turbiner på til sammen 88 megawatt (MW). I tillegg har den spanske Cobra-gruppen bygd en flytende vindpark på 50 MW utenfor kysen av Aberdeen. Equinor og Cobra-gruppen har brukt turbiner på henholdsvis 8 og 11 MW. OO-Star Wind Floater vil i første omgang få en turbin på 11,3 MW, men er konstruert for å kunne bære turbiner som er enda større.

Les også

– Svært godt plassert

Klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide mener Norge har store muligheter til å ta en posisjon på flytende havvind.

– Verden trenger raskest mulig å bygge opp tilbudet av fornybar energi slik at vi får faset ut fossile kilder. Samtidig er tilgjengelig landareal begrenset. Interessen for havvind vokser derfor kraftig mange steder på kloden. Norsk leverandørindustri er svært godt plassert for å ta solide posisjoner i dette raskt voksende markedet, da dette er et felt der overføringsverdien fra vår olje og gass-kompetanse er særlig høy, sier Barth Eide til TU.

Olav Weider i Dr. Techn. Olav Olsen mener det er viktig at Norge satser:

– Det er et tidsvindu nå, som vi må benytte oss av. Mange land satser tungt. Skal vi vinne fram, må vi sette fart, sier han til TU.

Ifølge en rapport fra Aabø Power Consulting kan flytende havvind på Utsira Nord levere så mye som 25 TWh energi til fastlandet hvert år. Det er nok til å realisere strømbehovet i hele Sør-Norge. Tromsø-baserte Kvitebjørn Havvind AS har allerede levert søknad om å få bygge flytende havvind på Utsira, baserte på Flagship-prosjektets teknologi.

Startet allerede i 2010

OO-Star begynte som et annet prosjekt, HIPRWIND, allerede i 2010. Det hadde som mål å utvikle en 1,5 MW flytende turbin. Den gang var konseptet «en stålsemi» bygget opp av rør og sylindre koblet sammen i knutepunkter. De fant at konseptet fungerte på små turbiner, men at man ville få utmatting i konstruksjonen om man installerte større turbiner.

I den nye OO-Star Wind Floater har man derfor tatt i bruk betong og senket festesystemet til bunnen av pongtongene.

Ifølge Aker Solutions er det ingen stor utfordring å bygge enheten:

– I selve det teknologiske ser ikke Aker Solutions noen store utfordringer med å bygge denne. Vi er jo vant til å bygge store one-offs. Det er ingen av plattformene i petroleumssektoren som er like, heller, forklarer Andersen.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå