VINDKRAFT

Verdens lengste vindmølle-blad: På størrelse med kontrolltårnet på Gardermoen

Det gjør det til verdens største.

Rotorbladet er 88,4 meter langt og veier 33 tonn. Når hele rotoren står ferdig vil den ha en diameter på 180 meter.
Rotorbladet er 88,4 meter langt og veier 33 tonn. Når hele rotoren står ferdig vil den ha en diameter på 180 meter. Bilde: LM Windpower
Ina AndersenIna AndersenJournalist
24. juni 2016 - 19:35

Med sine 88,4 meter er det nye rotorbladet til vindmøller fra LM Wind Power verdens lengste, melder den danske produsenten.

Det 33 tonn tunge bladet er omtrent like langt som en fotballbanene, og setter du det på høykant ved siden av det 90 meter høye kontrolltårnet på Gardermoen, som er Nordens høyeste, vil det rage nesten like høyt over bakken. 

Når hele rotoren står ferdig vil den måle 180 meter, og blir da den største rotoren som noen gang er laget. Plasserer du den ved siden av London Eye, vil den ha en diameter på hele 45 meter mer enn det gigantiske pariserhjulet. 

Gigantrotoren skal kunne senke prisen på energi fra offshore vindmøller markant.

8 megawatt

Det første av bladene er nylig ferdigprodusert ved pilotfabrikken i Lunderskov i Danmark. Det er bygget i samarbeid med den tyske vindmølleprodusenten Adwen, og vil nå gjennomgå en rekke grundige tester.

Rotorbladet er designet spesifikt for Adwens AD 8-180 vindturbinmodell, som med rotoren på 180 meter i diameter har en kapasitet på 8 megawatt.

Det blir den største rotoren i industrien, og vil kunne gi AD 8-180 den høyeste årlige energiproduksjonen av alle vindturbiner, ifølge selskapene. 

 <i>Bilde: LM Windpower</i>
Bilde: LM Windpower

 

Rekordbladet er bygget i en kombinasjon av karbonfiber og glassfiber med polyester som bindemiddel, og veier 33,7 tonn.

LM Wind Power og Adwen skriver at de 88,4 meter lange vindmøllebladene er den beste kombinasjonen av energiproduksjon, vekt og laster overført til vindturbinen. Det skal gi optimal kostnadsbalanse og bidra til en av de laveste energikostnadene i industrien. 

Bladet er dessuten designet for å være skalerbart, for å legge til rette for videre utvikling. 

Tester prototype på land

Den nye vindturbinmodellen er basert på Adwens 5 megawatt-turbin, som er installert i over 120 vindmøller til havs. 

Den første prototypen til 8 megawatt-modellen vil bli installert på land i Bremerhaven i Tyskland innen utgangen av året.

Produksjon av modellen er ventet å starte i 2018.

– At vi nå har utviklet og bygget dette rotorbladet er en avgjørende milepæl i utviklingen av turbinen. Når du bygger den største vindturbinen i verden er nesten alt du gjør en enestående utfordring. Vi flytter grenser i industrien, sier Adwen-sjef Luis Álvarez i meldingen. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.