Vegvesenet vurderte forbud mot stålet som ble brukt på Tretten bru

Statens vegvesen vurderte forbud mot cortenstål i bruer i 2013. Det er samme ståltype som ble brukt på Tretten bru, som kollapset for to uker siden.

Tretten bru, opprydding etter kollaps. Bilde tatt fredag 19. august 2022.
Tretten bru, opprydding etter kollaps. Bilde tatt fredag 19. august 2022. Foto: Eirik Helland Urke, Teknisk Ukeblad
31. aug. 2022 - 14:35

Tretten bru på fylkesvei 254 i Øyer kommune i Gudbandsdal, gikk over Gudbrandsdalslågen og E6, men kollapset 15. august.

I denne brua er det brukt cortenstål i tverrbærere, stag og rekkverk. Men i utkastet til ny veihåndbok i 2013 foreslo Statens vegvesen å forby bruk av materialet til bruk i bærende konstruksjoner, skriver Teknisk Ukeblad (TU).

Høringsutkastet er slettet fra Vegvesenets hjemmesider, og formuleringen er endret til at bruk av cortenstål, som også kalles rusttregt stål, i bærende konstruksjoner må avklares ved teknisk kontroll av konseptet før oppstart av prosjekteringen.

Det har vært varierende formuleringer i veihåndboken for bruk av cortenstål de siste årene, men felles for alle har vært en tydelig forsiktighet rundt bruken av materialet.

Vegdirektoratet ønsker ikke å svare på spørsmål fra TU om hvorfor de vurderte bruken av rusttregt stål i bærende konstruksjoner eller på hvorfor dette ikke ble gjennomført. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.