BYGG

Varme trær får hus til å sprekke

Sommervarmen har tørket ut jorda i Danmark i så stor grad at hus har begynt å slå sprekker. Forsikringen dekker det ikke, og skadene er vanskelige å forebygge.

Boligeiere på særlig Vestfyn og Østjylland opplever at det plutselig oppstår sprekker i husene deres. Årsaken er at husene er fundamentert på fet leire som er svært vannholdig. Den langvarige sommervarmen får trær og busker til å suge opp mer vann fra grunnen, og det kan få leirlagene til å komprimeres, slik at det oppstår sprekker i husene over.
Boligeiere på særlig Vestfyn og Østjylland opplever at det plutselig oppstår sprekker i husene deres. Årsaken er at husene er fundamentert på fet leire som er svært vannholdig. Den langvarige sommervarmen får trær og busker til å suge opp mer vann fra grunnen, og det kan få leirlagene til å komprimeres, slik at det oppstår sprekker i husene over. Foto: Byg-Erfa
AV ULRIK ANDERSEN, ING.DK
4. aug. 2018 - 05:00

Det har begynt å dukke opp revner i murverket på flere hus i Jylland og på Fyn. Den langvarige sommervarmen har nemlig tørket ut jorda i så stor grad at det oppstår setningsskader på husene. Det forteller TV2 Fyn og Danmarks Radio (DR) i innslag med eksempler fra henholdsvis Asperup på Fyn og Herning i Midtjylland.

Årsaken er at husene er fundamentert på såkalt plastisk leire. Jo høyere plastisitetsindeks leiren har, desto mer følsom er den overfor endringer i det naturlige vanninnholdet, og desto mer ustabil blir leiren. Når sommersola skinner stort sett uavbrutt, slik den har gjort i den siste måneden, mister trær og busker mer vann, og de suger derfor opp mer gjennom røttene. Trærnes tørste innebærer at vanninnholdet i leirjorden synker, noe som fører til at leiren komprimeres og setningsskader oppstår i de bygningene som er bygd over den.

Forventer ekstra mange skader

Denne sammenhengen er gammel kunnskap, og tørke er hvert år årsaken til tallrike setningsskader. Men den usedvanlig tørre sommeren betyr at fagfolk forventer ekstra mange skader i år.

– Vi forventer å se flere skader i år, fordi vi har hatt usedvanlig lite nedbør. Leiren vil mangle vann i år, så vi vil se uttørringskader, sier miljøingeniør Line Mai fra bedriften Jens Johan Andersen Geoteknik A/S for eksempel til DR.

Politiet ønsker å avhøre lokføreren av toget involvert i togulykken i Bergen fredag kveld.
Les også

Havarikommisjonen: Toget som sporet av kan ha kjørt på rødt lys

Oppstår uten varsel

Problemet for bygningseierne er at skadene er vanskelige å forutse.

«Uttørringsskader utvikles – ofte plutselig – i en tørr sommerperiode, etter at huset i årevis har stått uten å få skader,» står det i Byg-Erfas erfaringsblad om setningsskader forårsaket av trær.

Det er spesielt boligeiere på Vestfyn og Østjylland som må være oppmerksomme på risikoen. I disse områdene er det nemlig veldig fet leire fra tertiærtiden. Ifølge det 24 år gamle erfaringsbladet var 30–40 prosent av alle oppståtte sprekkskader på eneboliger i disse områdene forårsaket av nærstående trær og busker.

Ta telefonen i stedet for motorsagen

– Men huseierne bør ikke bare finne fram spade og motorsag og felle alt grønt i umiddelbar nærhet av husene sine, understreker Line Mai.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Selv om det er trær som trekker vann ut av leiren, er det ikke alltid en god løsning å felle trærne i hagen. Vanninnholdet i leiren må holdes så konstant som mulig, så derfor er det bra å få kompetent rådgivning, er hennes råd til TV2 Fyn.

Leting etter overlevende i landsbyen Yambali i Papua Ny-Guinea søndag
Les også

Papua New Guinea: Over 2000 begravd under jordmasser

Politikere overveier hjelp

Dessverre for boligeierne er det ikke hjelp å hente hos forsikringsselskapene.

– Årsaken skal være plutselig, og det er den ikke i slike situasjoner. Uttørring har funnet sted over en lengre periode, og derfor er årsaken ikke plutselig, forklarer konsulent Ole Vidstrup i bransjeorganisasjonen Forsikring og Pension til DR.

Ifølge DR vil Socialdemokraterne etter sommerferien se på om det politisk skal gjøres noe for å hjelpe de rammede huseierne.

– I tillegg til å gjøre mer for å bekjempe klimaendringene, blir vi også nødt til å tilby en hjelpende hånd til noen av de som kommer i klemme underveis, sier klima- og energiordfører Jens Joel for Socialdemokratiet til DR.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.