ENERGI

Vårgrønn og Flotation Energy skal utvikle inntil 1,9 GW flytende havvind i Skottland

Skal elektrifisere oljeplattformer.

Vårgrønn og Flotation Energy er tildelt areal i Skottland for å utvikle havvind som skal elektrifisere oljeplattformer.
Vårgrønn og Flotation Energy er tildelt areal i Skottland for å utvikle havvind som skal elektrifisere oljeplattformer. Illustrasjonsfoto: Eirik Urke
Ina AndersenIna AndersenJournalist
27. mars 2023 - 09:58

Vårgrønn og Flotation Energy er tildelt areal for å utvikle totalt opptil 1,9 GW flytende havvind på tvers av to prosjekter, Green Volt og Cenos, av Crown Estate Scotland.

Tildelingen er for havvindprosjekter som bidrar med elektrifisering og avkarbonisering av olje- og gassplattformer.

Målet er at havvindparkene skal levere kraft fra 2027 og 2028. Elektrisitet fra vindturbinene skal erstatte kraft fra gassturbiner på olje- og gassfelt i nærområdet. Samtidig forventes det at opp til 7 TWh kraft fra prosjektene blir levert til det britiske nettet årlig.

Totalt sett skal prosjektene kutte utslipp med 3 millioner tonn CO2 i året, samtidig som de skal støtte kommersialisering av flytende havvindteknologi.

Cenos og Green Volt vil bidra til målet om å halvere utslippene fra britisk olje- og gassvirksomhet i 2030 i tråd med The North Sea Transition Deal, som er tilsvarende målene satt for petroleumsaktiviteten på norsk sokkel. 

– Vårt vellykkede bud på tvers av begge våre flytende havvindprosjekter posisjonerer Green Volt og Cenos som viktige pionerer for å utvikle flytende vind i kommersiell skala i Europa. Prosjektene våre er designet for å bringe fornybar energi til markedet, samtidig som vi bygger en lokal forsyningskjede for flytende havvind sentrert rundt Nordsjøen. Med tildelt arealeksklusivitet ser vi nå frem til å utvikle Green Volt- og Cenos-prosjektene videre, sier Olav Hetland, administrerende direktør i Vårgrønn, i en pressemelding. 

Stiftelsen European Green Table ønsker omkamp om elektrifisering av Melkøya. Christian Ringnes, Hans Geelmuyden og Trygve K. Norman er tre av initiativtakerne.
Les også

Ønsker omkamp: Christian Ringnes og Hans Geelmuyden kaster seg inn i Melkøya-debatten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.