KRAFT

Været ga milliardsmell

KOSTET: Romjulsstormen Dagmar førte til ekstrautgifter på 56 millioner kroner for Hafslund i 2011.
KOSTET: Romjulsstormen Dagmar førte til ekstrautgifter på 56 millioner kroner for Hafslund i 2011. Bilde: Scanpix
Per-Ivar NikolaisenPer-Ivar Nikolaisen
2. feb. 2012 - 17:41

Det finnes vanligvis ikke dårlig vær, bare dårlig klær. Men for Hafslund bidro den varme og våte høsten til at selskapet fikk en nedgang i inntektene fra strømsalg på 1,38 milliarder kroner i siste kvartal av 2011, sammenlignet med samme periode i 2010. Det hjalp ikke at antall Hafslund-kunder økte med 29.000 abonnenter.

Det finnes vanligvis ikke dårlig vær, bare dårlig klær. Men for Hafslund bidro den varme og våte høsten til at selskapet fikk en nedgang i inntektene fra strømsalg på 1,38 milliarder kroner i siste kvartal av 2011, sammenlignet med samme periode i 2010. Det hjalp ikke at antall Hafslund-kunder økte med 29.000 abonnenter. Finn Bjørn Ruyter. Hafslund

– Det har vært lav energietterspørsel på grunn av mildværet. Dette gjelder både fjernvarme og vanlig strøm. 25 øre per kilowattime i et vinterkvartal er historisk sett en lav pris, sa konstituert konsernsjef Finn Bjørn Ruyter i Hafslund da kvartalstallene ble lagt frem torsdag.

Les også: Varsler mer ekstremvær

Stormfullt

Som om ikke den lave strømprisen var nok, kom stormene Berit og Dagmar herjende inn over landet.

Dagmar førte til ekstrautgifter på 56 millioner kroner for selskapet, grunnet reparasjonskostnader og kompensasjon til forbrukerne for strømavbrudd.

Les også: Dagmar koster nettselskapene dyrt

Uvær i forbindelse med Berit satte bioenergivirksomheten på Averøya ut av drift. Der har det vært produksjonsstans siden slutten av november som følge av lynnedslag som havarerte to store transformatorer.

Som følge av lang reparasjonstid vil produksjonen etter planen starte opp i løpet februar, ifølge Hafslunds kvartalsrapport.

Les også: Det blåser ikke mer enn før

Tapte på REC

Samlet for alle Hafslunds områder i 2011 gikk omsetningen ned med to milliarder kroner fra året før, til 13,7 milliarder. Driftsresultatet var på 343 millioner kroner, mot 653 millioner kroner i 2010.

Nedgangen i resultat skyldtes også delvis at Hafslund kvittet seg med REC-aksjer for 300 millioner kroner. Dette ga et bokført tap på 166 millioner kroner i fjerde kvartal, ettersom kjøpsprisen var langt høyere da selskapet gikk til anskaffelse av disse aksjene.

Les også: Mobilselskapene må sikre dekning i flere døgn

Gir utbytte

Hafslund foreslår at det skal betales ut 2,50 kroner per aksje i ordinært utbytte, deriblant til Oslo kommune som eier 54 prosent. Dette tilsvarer et samlet utbytte på 488 millioner kroner.

For 2010 fikk aksjonærene et ekstraordinært utbytte på 5 kroner per aksje i tillegg til de 2,50 kronene.

Les også:

Sikrer seg mot "Space Dagmar"

Kommuner må betale hvis de gir klimablaffen

Miljøfarlig sikring av telenettet

Hvem skal betale for bedre mobilnett?

TU mener: Uvær krever sikring

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.