BYGG

Utslipp av miljøprodukt har medført skade på miljøet

Nå må noen rydde opp.

Miljøbedriften Glasopor påpeker at den ikke kan lastes for flommen i fjor høst, som rammet helt uventet på et sted ingen hadde forventet flom. Her fra Dyringsbrua ved Liavassosen i Skjåk som forsvant på sekunder av de store vannmassene.
Miljøbedriften Glasopor påpeker at den ikke kan lastes for flommen i fjor høst, som rammet helt uventet på et sted ingen hadde forventet flom. Her fra Dyringsbrua ved Liavassosen i Skjåk som forsvant på sekunder av de store vannmassene. Foto: Kåre Spestad / NTB scanpix
29. mai 2019 - 07:58

Fylkesmannen i Innlandet mener et stort utslipp av miljøproduktet glasopor etter høstflommen i 2018 har medført skade for miljøet. Nå må noen rydde opp.

Bedriften Glasopor i Skjåk produserer skumglass – glasopor – av resirkulert glass fra husholdninger i hele Norge, og det blir i utgangspunktet miljøvennlige byggematerialer av resirkulert glassemballasje.

Men under høstflommen havnet rundt 25.000 kubikkmeter glasopor fra miljøbedriften i elva, som fraktet det videre nedover med vannet som utslipp. Det foreligger ikke nærmere kunnskap om langtidseffekter av glasopor i ulike naturmiljøer, ifølge Nationen.

De store mengdene med glasopor kan true levekårene for flere arter i de mest berørte og mest sårbare områdene, ifølge Fylkesmannen i Innlandet.

Må ryddes fort

Les også

– Målet er å samle opp mest mulig før den store vårflommen setter inn i starten av juni. Lykkes vi ikke med det, kan i verste fall store mengder skumglass reise med vårflommen nedover de store elvene i dalførene våre – og til slutt havne i havet, sier direktør for virksomhetsområdet landbruk og miljø hos Fylkesmannen i Innlandet, Haavard Elstrand, til Nationen.

Ifølge Elstrand er det sannsynlig at de store forekomstene av glasopor kan føre til negative konsekvenser for miljøet utover det vi har kjennskap til å så langt.

– Fylkesmannen konkluderer derfor med at utslippet av glasopor har medført skade og ulempe for miljøet og at de største forekomstene av glasopor må tolkes som forurensning, sier Elstrand.

Uenig i vedtak

Glasopor AS fikk 14. februar pålegg fra Fylkesmannen om å rydde opp på ni angitte områder i Ottavassdraget, men påklaget vedtaket.

Klagesaken skal behandles av Miljødirektoratet. Glasopor AS anfører blant annet at det er uenig i Fylkesmannens konklusjon om at Glasopor må bære ansvaret for konsekvensene av flommen, ettersom bedriften ikke kan lastes for flommen som rammet helt uventet på et sted ingen hadde forventet flom. Les tilsvar fra Glasopor her.

Les også

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.