KRAFT

Utenlandskabler gir ikke elektrifisering

RADIALER: Prosjektleder Kjartan Hauglum i Statnett mener det er både rakst og risikofritt å bygge enkeltlinjer, såkalte radialer, fra land og ut til hvert enkelt felt på sokkelen.
RADIALER: Prosjektleder Kjartan Hauglum i Statnett mener det er både rakst og risikofritt å bygge enkeltlinjer, såkalte radialer, fra land og ut til hvert enkelt felt på sokkelen. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
8. feb. 2012 - 10:06

Det var på et seminar om elektrifisering i regi av Zero i går at prosjektleder Kjartan Hauglum i Statnett fortalte om selskapets syn på elektrifisering av sokkelen.

– En mulig elektrifisering på Utsirahøyden passer ikke inn som del av et internasjonalt offshore kraftnett. Det overrasker kanskje noen, det burde jo være byggesteinen her, sa Hauglum.

Men i forhold til et internasjonalt kraftnett er spenningsnivået for lavt og kapasiteten på kabelen, kun 200-300 MW, for lav.

Dessuten passer ikke tidsrammen, fordi det tar mye lenger tid å få på plass utenlandskabelen enn det tar før man må ha forsyningen på plass på Utsirahøyden.

Les også: Vil ikke pålegge elektrifisering

Bra med radialer

Byggigng av enkeltlinjer, såkalte radialer, fra land og ut til hvert enkelt felt er langt enklere.

– Den radialutbyggingen vi har i dag, med lave kapasiteter, er egentlig helt all right. Det gir rask utbygging, utbygging til riktig tid og ingen risiko for å gjøre ulønnsomme investeringer ["stranded investments"], sa han.

Les også: Oljeutbygginger kan bli stanset

Lite koordinering

Ifølge Hauglum kan det være aktuelt å elektrifisere Utsira som en del av et regionalt offshorenett. Men da måtte kapasiteten økes vesentlig utover hva Utsiraområdet trenger.

Spenningsnivået burde dessuten økes, noe som ville gi økte kostnader i påvente av mer utbygging og tilknytning.

En slik utvikling må derfor koordineres, noe ingen har ansvar for i dag, påpekte Hauglum.

Les også: OED lukker ikke døren for Luno

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.